Gazdaság

Már februárban elkezdődött a készletfelhalmozás

Egyetlen háztartásban sincs szükség túlzott mértékű élelmiszer-raktározásra, az Innovációs és Technológiai Minisztérium a valós szükségletek szerinti vásárlásra kér mindenkit

Az év második hónapjában a kiskereskedelmi üzletek forgalma mintegy 11 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A becslések szerint e bővülés több mint felerészben a koronavírus-járvánnyal összefüggésben korán megindult felvásárlásoknak, készletfelhalmozásnak tudható be.

Már februárban elkezdődött a készletfelhalmozás
A februárban kezdődött felhalmozás a márciusi számokon fokozottan mutatkozik
Fotó: MH/Katona László

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint februárban a nyers adat szerint 10,9 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 11,3 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbit, amiből a február végén kialakult felvásárlási láz a KSH becslése szerint 5,7 százalékpontot magyaráz. A csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma a korábbiakkal megegyező ütemben, harmadával nőtt – emelte ki Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a tárca közleményében. Mint azt a politikus írta, a veszélyhelyzeti intézkedések miatt azonban arra lehet számítani, hogy a teljes kiskereskedelmi forgalomból jelenleg kevesebb mint hét százalékkal részesedő terület aránya tovább bővül. A két számjegyű növekedés a korábbi években tartósan 5-7 százalék körül alakuló havi mutatóhoz képest kiugró eredményt jelent. Az elmúlt időszakban megszokott szinthez viszonyítva kimagasló mértékben emelkedett az élelmiszerboltok – 11 százalék – és a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletek – 16 százalék – forgalma is februárban. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem volumenének növekedéséből hét, a patikák esetében mintegy tíz százalékpontot magyaráznak a február második felétől megélénkülő felvásárlások.

A márciusi adatokban várhatóan még markánsabban tetten érhetőek lesznek a koronavírus-járvány közvetett hatásai. A felhalmozott készletek miatt a későbbiekben lassulhat az értékesítés, a nem napi fogyasztási cikket értékesítő üzletekben a nyitvatartási és kijárási korlátozások miatt átmenetileg csökkenhet a forgalom. Cseresnyés Péter jelezte: Magyarországon a kiskereskedelmi áruellátás biztonságos, a napi fogyasztási cikkek folyamatosan hozzáférhetőek. Egyetlen háztartásban sincs tehát szükség készletfelhalmozásra, a minisztérium ennek megfelelően a továbbiakban is a valós szükségletek szerinti vásárlásra kér mindenkit.

A kiskereskedelmi forgatókönyvet teljesen felborítja a koronavírus-járvány, mondta Németh Dávid, a K & H Bank vezető makrogazdasági elemzője, hozzátéve: az évek óta masszív növekedést mutató online vásárlások pedig szintén jelentős növekedést érhettek el.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában is azt hangsúlyozta, hogy a kiskereskedelmi adat az első, amelyen már érdemben mutatkozik a koronavírus hatása, és a kevés adat egyike, amelyre kedvezően hatott.

Kapcsolódó írásaink