Gazdaság

Felértékelődhet a kert és a déli tájolás lakhelyünk kiválasztásakor

A távmunka miatt más igényeket támasztunk otthonunkkal szemben

A kényszerű otthoni munkavégzés és a távoktatás nagyon sokak életmódját, ezzel együtt pedig az otthonához való viszonyát is meg fogja változtatni – derült ki az OTP Ingatlanpont elemzéséből.

A huzamosabb ideig távmunkát végzők körében első számú szempont a megfelelő munkatér kialakítása, így aki megteheti, külön dolgozószobát alakít ki, vagy dolgozósarkot hoz létre. Ennek az elvárásnak a déli fekvésű lakóingatlanok felelnek meg leginkább, ám a nyári időszakban ez hátrányt is jelenthet. Minél több irányban tájolt egy lakás, annál inkább megoldást nyújthat minden ilyen eshetőségre.

Az egész napos otthonléttel a rendezettség és az önellátás igénye is előtérbe kerül. Az olyan helyiségek, mint a tároló vagy kamra egyszerre alkalmasak bőséges mennyiségű élelmiszer tárolásra, illetve rendszerezésre; azok az ingatlanok tehát, amelyek ilyen helyiség kialakítására lehetőséget adnak, kelendőbbek lehetnek a jövőben. Az új építésű ingatlanokban e helyiség megléte ma ritkaság (illetve csak a nagyobb alapterületű lakásokba tervezik bele), de a mostani tapasztalatok alapján a lakásépítők és beruházók is elgondolkodhatnak a kamra kialakításán – emlékeztetett a közlemény.

Az otthon töltött idő megnövekedése miatt felértékelődhet a megfelelő erkély, terasz vagy loggia, ahol napközben az ember feltöltődhet, inspirálódhat anélkül, hogy hosszabb időre abba kellene hagynia a munkát. A kikapcsolódáson túl itt saját, kis konyhakert kialakítására is adott a lehetőség. A kert, illetve kertkapcsolat jelentősége pedig egyértelműen felértékelődik, különösen a családosok körében.

Kapcsolódó írásaink