Gazdaság

Tovább mérsékelte a fegyelmezett költségvetés az államadósságot

Jelentős forrás jut a családvédelmi akciótervre, a közút- és vasúthálózat modernizációjára

Négy százalékponttal csökkent tavaly az államadósság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnapi közlése szerint. A Pénzügyminisztérium azt írta, a költségvetés tavaly is maradéktalanul biztosította az állami közfeladatokhoz és a kormány gazdaság- és társadalompolitikai intézkedéseihez szükséges forrásokat.

A KSH évente két alkalommal – tavasszal és ősszel – küldi meg az uniós statisztikai hivatalnak a kormányzati szektor két kiemelt mutatójának, a kormányzati szektor hiá­nyának és adósságának alakulását. A dokumentum szerint a magyar adósságmutató a 2012-es év óta évről évre folyamatosan csökkent, az elmúlt évtizedben több mint tizennégy százalékponttal mérséklődött, így érdemben alacsonyabb az uniós átlagnál.

Az államháztartási hiány – az éves hiánycélokkal összhangban – rendre, így a tavalyi évben is a maastrichti háromszázalékos kritérium alatt teljesült, a hiány tavaly a GDP két százalékát érte el – közölte tegnap a Pénzügyminisztérium. Hozzátették, a fegyelmezett költségvetési gazdálkodásnak köszönhetően Magyarország állam­adósságának bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya 2019-ben mintegy 4 százalékponttal, 70,2 százalékról 66,3 százalékára csökkent. A tavalyi költségvetés lehetővé tette egyebek mellett, hogy folytatódjon az uniós fejlesztési források megelőlegezése, jelentős összeg jutott a családvédelmi akcióterv elindítására, a hazai fejlesztési kiadások közül a Modern Városok Program és Modern Falu Program beruházásaira, a közút- és vasúthálózat modernizációjára, a vállalkozások versenyképességének erősítésére, a több ágazatot érintő béremelésekre és a nyugdíjasok megbecsülését szolgáló pluszjuttatásokra, mint a rezsiutalvány és a nyugdíjprémium. A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat folyamatosan és maradéktalanul biztosítani kell, ezért a Pénzügyminisztérium irányításával már megkezdődött a költségvetés átalakítása.

Kapcsolódó írásaink