Gazdaság

Tavaly tovább csökkent a magyar államadósság

A fegyelmezett költségvetési gazdálkodásnak köszönhetően magyarország államadósságának bruttó hazai termékhez (gdp) viszonyított aránya 2019-ben mintegy 4 százalékponttal, 70,2 százalékról 66,3 százalékára csökkent – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatsorában. A költségvetés tavaly is maradéktalanul biztosította az állami közfeladatokhoz és a kormány gazdaság- és társadalompolitikai intézkedéseihez szükséges forrásokat - olvasható a Pénzügyminisztérium lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Tavaly tovább csökkent a magyar államadósság
Kimagasló az államadósság csökkenése
Fotó: MH

A KSH évente két alkalommal - tavasszal és ősszel - küldi meg az uniós statisztikai hivatalnak a kormányzati szektor két kiemelt mutatójának, a kormányzati szektor hiányának és adósságának alakulását.

A dokumentum szerint a magyar adósságmutató 2012 óta évről évre folyamatosan csökkent, az elmúlt évtizedben több mint 14 százalékponttal mérséklődött, így érdemben alacsonyabb az uniós átlagnál - mutat rá a közlemény.

Az államháztartási hiány - az éves hiánycélokkal összhangban - rendre, így a tavalyi évben is a maastrichti háromszázalékos kritérium alatt teljesült: a hiány tavaly a GDP 2 százalékát érte el.

A tavalyi költségvetés lehetővé tette egyebek mellett, hogy folytatódott az uniós fejlesztési források megelőlegezése, jelentős forrás jutott a Családvédelmi Akcióterv elindítására, a hazai fejlesztési kiadások közül a Modern Városok Program és Modern Falu Program beruházásaira, a közút- és vasúthálózat modernizációjára, a vállalkozások versenyképességének erősítésére, a több ágazatot érintő béremelésekre és a nyugdíjasok megbecsülését szolgáló pluszjuttatásokra, mint a rezsiutalványra és a nyugdíjprémiumra.

A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat folyamatosan és maradéktalanul biztosítani kell, ezért a Pénzügyminisztérium irányításával már megkezdődött a költségvetés átalakítása.

Kapcsolódó írásaink