Gazdaság

El kell kerülni a logisztika összeomlását

Gyorsítani és egyszerűsíteni kellene az ügyintézést, és fontos lenne a munkahelyvédelmi intézkedések kiterjesztése az ágazatra is – ezt kéri a kormánytól a logisztikai fórum

A logisztika képviselői szerint hatékonyabb fellépésre van szükség a fuvarozás akadálymentes lebonyolítására. A logisztikát kiemelt ágazattá, a dolgozókat közfeladatot ellátó személyeknek kell nyilvánítani.

El kell kerülni a logisztika összeomlását
Az árufuvarozók veszélyhelyzetben is teszik a dolgukat
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A logisztikai szervezeteket tömörítő Logisztikai Egyeztető Fórum (LEF) szerint sürgős intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy a védekezésben, a lakosság ellátásában, valamint a gazdasági működés fenntartásában nélkülözhetetlen szerepet betöltő logisztikai ágazat ne kerüljön már rövidtávon az összeomlás szélére – közölte a fórum az MTI-vel.

A LEF tagjai arra kérik a kormányt, hogy jelenjen meg egy gyakorló logisztikai szakember is az operatív törzsben, valamint egy munkabizottság felállítását szorgalmazzák, amely a szakmai javaslatok ágazatok közötti kidolgozását koordinálja és a kormány elé terjeszti.

Az egyeztető fórum javasolja, hogy a kormány vonja be a logisztikai ágazatot is a kiemelt támogatást igénylő ágazatok közé, többek között terjessze ki az ágazatra a munkahelyvédelmi rendelkezéseket, és fogadjon el ágazatspecifikus gazdaságélénkítő intézkedéseket. A LEF kéri, hogy nyilvánítsák kiemelt közfeladatot ellátó személyeknek a közúti, vízi, vasúti, légi árufuvarozásban dolgozókat, és kapják meg az ebből eredő védelmi státuszt, dolgozzanak ki egységes protokollt az országba való beléptetésre, a gyorsított ügyintézésre, valamint biztosítsanak ingyenes gyorsteszteket és megfelelő védőfelszereléseket a külföldről hazatérő járművezetők számára.

A vámszerveknek egységesen biztosítaniuk kell az eredeti okmányok leadásának heti egyszerivé ritkítását, továbbá jelöljenek ki zöldfolyosós árufuvarozási útvonalakat, mert a tranzitforgalom korlátozása akadályozza a hazánkba irányuló szállítmányokat. Egyszerűsítsék az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert, biztosítsák a huszonnégy órás ügyeletet hatósági ügyekben, és engedélyezzék a lejáró időszakos vizsgák halasztását – tették hozzá.

Támogatást szeretnének a fuvarozók
 

A kormány vonja be az autóbuszos személyszállító és az árufuvarozó vállalkozásokat a gazdasági támogatást igénylő ágazatok közé, terjessze ki az ágazatra a munkahelyvédelmi rendelkezéseket és nyilvánítsa közfeladatot ellátó személyekké a hivatásos gépkocsivezetőket - ezt sürgeti a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) és a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) az MTI-hez tegnap eljuttatott közös közlemény szerint. Az érdekképviseletek mindezek mellett azt kérték a kormánytól, hogy az ország biztonságos áruellátása érdekében az operatív törzs egyértelmű utasítást fogalmazzon meg arról, hogyan kell eljárni a Magyarországra beérkező gépkocsivezetőkkel szemben. Fontosnak tartják, hogy az operatív törzs mondja ki: azok az egészségügyi ellenőrzésen átesett fuvarozók, akiknél mindent rendben találtak, folytathatják útjukat a kijelölt útvonalon, a higiéniás szabályok betartásával. A magyarországi közúti személyszállító és árufuvarozó vállalkozások kétharmadát tömörítő két érdekképviselet közös fellépésről, szoros együttműködésről állapodott meg, felajánlják több évtizedes szakmai tapasztalataikat és támogatásukat a magyar kormánynak, továbbá a járványügyi veszélyhelyzet megoldásában tevékenykedő valamennyi hatóságnak, célirányosan felállított szervezetnek - olvasható az érdekképviseletek közleményében.

Kapcsolódó írásaink

Szigorú óvintézkedések az idősotthonokban

ĀA lakók a saját szobájukban étkeznek, a programkínálatot leszűkítették, és külsős előadók nem léphetnek az intézményekbe, az istentiszteletet hangszórókon keresztül sugározzák

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom