Gazdaság

Vékony pallón egyensúlyozik a turizmus

A hazánkban található hotelek kilencven százaléka már üzemszüneten van – nyilatkozta lapunknak a szállodaszövetség elnöke

Gyakorlatilag már elmondható, hogy a koronavírus hatására az egész világon leállt az egyik legjövedelmezőbb iparág, a turizmus.

Vékony pallón  egyensúlyozik  a turizmus
Flesch Tamás: A nagyobb láncoknál még nem volt szükség leépítésre
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A hazánkban található szállodák kilencven százaléka már üzemszüneten van – mondta lapunknak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, hozzátéve: a bezárások sajnos létszámcsökkentéssel jártak, azonban nagyon változó, hogy egy-egy szálloda mennyi alkalmazottat küldött el. Kiemelte, hogy a nagyobb láncoknál még nem volt szükség leépítésre, azonban a kisebb szállodákban a dolgozók huszonöt-harminc százalékát megváltak. Flesch Tamás hozzátette, hogy a vendéglátásban sokkal magasabb ez az arány, mintegy nyolcvan százalék. Fontos tudni, hogy ez az állapot néhány hónapig biztosan eltart, ezért mindenki igyekszik berendezkedni erre a zárva tartási időszakra – mondta az elnök. Hangsúlyozta, hogy az újranyitás várhatóan többe fog kerülni, mint a jelenlegi időszak, és Budapest tekintetében elég lassú felépülésre lehet majd számítani. Flesch Tamás kiemelte, hogy az egész világon, így Magyarországon is nagyon keskeny pallón egyensúlyozik a turizmus, a legfőbb nehézséget pedig az okozza, hogy még senki nem látja a palló végét. Nekünk most a legfontosabb feladatunk arról gondoskodni, hogy amikor újra kinyithatnak az éttermek és a szállodák, akkor az eddig megszokott kiváló minőséget tudják nyújtani vendégeiknek – szögezte le az elnök. Felhívta a figyelmet: nem az lesz a cél, hogy kevés embernek nagyon drágán nyújtsanak majd szolgáltatásokat, hanem hogy megtalálják a mindenkinek kedvező reális árakat.

Közös javaslaton dolgoznak az ágazat szereplői

Tegnap Flesch Tamás a Kossuth rádiónak is nyilatkozott, ahol hangsúlyozta: komoly segítségre van szükség minden oldalról, a munkavállalók, a munkáltatók és a kormány részéről egyaránt. A járulékcsökkentés nem lesz elég, mert nem a járulékfizetés lesz a kérdés, hanem az, hogy eleinte bért sem tudnak fizetni a vállalkozók, és valószínűleg lesz olyan üzlet is, ami nem fog tudni újra kinyitni – mondta. A vendéglátás az ágazat dolgozóinak felét, kétszázezer embert foglalkoztat. Egy átlagos budapesti vendéglátóhelyen havonta tizenötmillió forint a bérköltség, amit nem lehet hónapokig fizetni – fejtette ki. Elmondta, több szakmai szövetséggel együtt a kormány elé terjesztettek egy egységes javaslatcsomagot, de arról, mivel egyelőre tárgyalási szakaszban van, egyelőre többet nem közölt.
(VG)

Kapcsolódó írásaink