Gazdaság

Történelmi léptékű lehet a jövő heti csomag

A járulék- és katakedvezmények segítséget nyújtanak a bajba jutott ágazatoknak, de további hasonló intézkedéseken is dolgozik a kormány

Gőzerővel zajlik a 2020-as és a 2021-es költségvetés újratervezése – írta tegnap közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő Varga Mihály pénzügyminiszterrel dolgozik a járvány gazdasági hatásainak tompításán. Elemzők szerint az eddig meghozott döntések is segítséget jelentenek, de a jövő hétre várható gazdaságélénkítő csomag valóban történelmi léptékű lehet.

Történelmi léptékű lehet a jövő heti csomag
Orbán Viktor és Varga Mihály a költségvetés újratervezésén dolgozik
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

A jövő hétre érkező csomag együtt jár majd a költségvetés újratervezésével és szigorúbb gazdálkodás bevezetésével – hívta fel a figyelmet Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője, hozzátéve: a várakozás az, hogy a csomag jelentős méretű lesz. Mint mondta, elvonás remélhetőleg csak azon területekről várható, ahol európai mércével eddig nagyon sokat költöttünk, ilyen például a sport. Az is várható ugyanakkor, hogy nem ingyenpénz osztására kerül sor, sokkal inkább annak támogatására, hogy a versenyképes vállalkozások megmaradjanak, és a munkanélküliség emelkedése is mérsékelt legyen – emelte ki. Felhívta a figyelmet, hogy a jelen helyzetben sok, eddig külföldön dolgozó magyar hazatért, érdemes az ő itthon tartásukra is koncentrálni. Szükség van ugyanakkor azon állami alkalmazottak – tanárok, egészségügyi dolgozók – eddiginél nagyobb anyagi megbecsülésére is, akik a mostani időszakban erőn felül teljesítenek.

Arra a kérdésünkre, hogy az eddig meghozott intézkedések mennyiben segítettek a válságban, elmondta: jelentősen, főleg a hitelmoratórium. Hangsúlyozta, ez már önmagában egy háromezermilliárd forint körüli lépés. Ez lehetővé teszi például azt is, hogy ha egy bevásárlóközpont építőjének hitelt kell törlesztenie, akkor a meg nem jelenő kiadások miatt a bérleti díjakból is engedjen, azaz segítse az ott működő kiskereskedelmi üzletek túlélését – emelte ki, hozzátéve: ennek az intézkedésnek tehát nemcsak közvetett hatása van, nemcsak az érintett családok és vállalkozások túlélését segíti, hanem ennél sokkal szélesebb körét. A járulék- és katakedvezmények első lépésként jók a bajba jutott ágazatok megsegítésére és a foglalkoztatás fenntartására, de itt még további lépések, illetve az érintett ágazatok körének kiterjesztése szükséges.

Németh András, a Takarékbank vezető elemzője kérdésünkre elmondta, a kormány eddigi intézkedései örvendetesek, az egész válságsorozat tompításához az út a munkahelyek megőrzésén keresztül vezet. Kiemelte: jó irány, hogy több válságszektorban is elengedték a járulékokat. Felhívta a figyelmet, hogy ez a csomag minden bizonnyal történelmi léptékű lesz.

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése nyomán látható, egy komoly gazdaságvédelmi alapot kíván létrehozni, amellyel a versenyszférát támogatja – mondta lapunknak Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő. Kifejtette, amíg a járulékkedvezmények azonnali intézkedést jelentenek, addig a támogatási rendszer jelenthet visszatérítendő és vissza nem térítendő elemeket, a kérelmek beadása, elbírálása miatt pedig nem azonnali hatást jelentenek. A várható összeg a sokszorosa lehet annak, amit a járulékkedvezmények esetében biztosítanak.

Az állások védelmében komoly bevételről mond le az állam


A globális koronavírus-járvány miatt kialakult krízishelyzetnek leginkább kitett szektorok azonnali segítséget kaptak a kormánytól a magyar gazdaság és a munkahelyek védelme érdekében, a szakmunkás minimálbért kereső munkavállaló után mintegy 71 ezer forintról mond le havonta az államkassza csak azért, hogy az érintett vállalkozások megőrizhessék dolgozóik állását – nyilatkozta tegnap Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a távirati irodának. Az elmúlt két hét gazdaságvédelmi intézkedései csaknem kilencvenmilliárd forintot hagynak a magyar gazdaságban – emlékeztetett az államtitkár, hozzátéve, hogy a kormány jelenleg minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő csomagján dolgozik. A gazdaságvédelmi intézkedések közül a nehéz helyzetbe került cégek négyhavi járulékmentességét emelte ki. Elmondta, hogy ez nemcsak az általános szabályok szerint adózó egyéni vállalkozókat és cégeket érinti, hanem a kivásokat is, hiszen a járulékkedvezménnyel érintett kivások esetében a kisvállalati adó alapjába nem kell beleszámítani a személyi jellegű kifizetések összegét. Tállai András leszögezte: az adócsökkentés jelentős segítséget nyújt a koronavírus-világjárványnak leginkább kitett gazdasági szereplőknek. Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a kormány a munkahelyek megvédése mellett a lehető leggyakorlatiasabb segítséget nyújtja a vállalkozásoknak.
(PGI)

Kapcsolódó írásaink