Gazdaság

Januárban 9,2 százalékkal nőtt az átlagkereset

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, idén januárra szóló összesítése alapján a bruttó átlagkereset az előző év azonos időszakához viszonyítva 9,2 százalékos növekedéssel 375 200 forint volt. A koronavírus-járvány hatásai várhatóan e területen is érezhetőek lesznek, az elsődleges kihívást a munkahelyek védelme jelenti. A kormány ezért is döntött több gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedésről és továbbiakon dolgozik - tudatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Januárban 9,2 százalékkal nőtt az átlagkereset
A nettó átlagbér kedvezmények nélkül 249 500, a kedvezményeket is figyelembe véve 256 900 forintot ért el
Fotó: MH

Az év első hónapjában a bérek 9,2 százalékkal nőttek a nemzetgazdaságban: a versenyszférában a bérnövekedési ütem 8,6 százalék volt, a közfoglalkoztatottak nélküli közszféra bérei gyorsabb ütemben, 9,7 százalékkal emelkedtek januárban.

A pénzügyi ágazatban dolgozók bruttó átlagkeresete volt a legmagasabb. A legjelentősebb bérnövekedés más szektorok mellett az egészségügyben, az építőiparban és a mezőgazdaságban volt tapasztalható.

A családi adókedvezmény bevezetése következtében a három vagy több gyermekkel rendelkezők nettó keresete nőtt a legnagyobb mértékben 2010-hez képest.

A kétgyermekesek esetében kisebb, de szintén jelentős volt a kedvezmények hatása, a 2016 óta bevezetett adóváltozások azonban éppen esetükben növelték meg az adókedvezmények összegét.

A koronavírus-járvány hatásai a következő hónapokban érződni fognak a keresetek alakulásában is. A kormány gazdaságvédelmi intézkedései (szociális hozzájárulási adó és a KIVA csökkentése, a kisvállalati adók optimalizálása, adóelőleg-feltöltés eltörlése stb.) hozzájárulnak a munkahelyek megőrzéséhez.

Az egyik legfőbb cél, hogy aki elveszíti az állását, lehetőség szerint mielőbb újra munkába állhasson. A 2010 után elért eredmények alapján Magyarország képes nemzetközi összevetésben is kimagasló gazdasági teljesítményt nyújtani.

A kormány gazdaságélénkítési akciótervet készít elő, amely a munkán keresztül segíti jövedelemhez az embereket.

KSH: A keresetek emelkedésének üteme tavaly április óta először volt egyszámjegyű

Januárban a nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset 375 ezer 200 forint volt, 9,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 385 ezer 300 forint volt, 8,8 százalékkal nőtt - jelentette kedden a KSH. A keresetek emelkedésének üteme tavaly április óta először volt egyszámjegyű.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 249 500, a kedvezményeket is figyelembe véve 256 900 forintot ért el, 9,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a közfoglalkoztatottak nélkül számolt átlagkereset 8,6 százalékkal 391 ezer 200 forintra, a költségvetési szektorban 9,7 százalékkal 374 ezer 100 forintra emelkedett.

A feldolgozóiparban 9,5 százalékkal, az építőiparban 11,9 százalékkal volt magasabb a bruttó átlagkereset és 400 ezer 900 forintot, illetve 294 ezer 500 forintot tett ki. A pénzügyi és biztosító cégeknél 7,1 százalékkal 678 ezer 900 forintra nőtt az átlagkereset, a turizmusban - szálláshelyszolgáltatás, vendéglátás - 8,7 százalékkal, 252 ezer 100 forintra emelkedett a bruttó kereset.

A közigazgatás, védelem, kötelező társadalom-biztosítás területén a januári bruttó átlagkereset  12,1 százalékos emelkedéssel 428 ezer 400 forintra nőtt, a humán egészségügyben 15,0 százalékos növekedéssel 394 ezer forint volt, míg a szociális ellátás területén 180 ezer forint volt az átlag, ami 11,7 százalékkal több a tavaly januárinál. Az oktatásban 5,3 százalékos béremelkedést jelentett a KSH, ezzel 336 ezer forint volt a bruttó átlagkereset.

Kapcsolódó írásaink