Gazdaság

A járvány hatása kezd mutatkozni

Hétindító. Kedvezőek lehetnek az év eleji bér- és kiskereskedelmi adatok

Az első két hónap mutatói egyértelműen háttérbe szorulnak a harmadik havi statisztikákhoz képest, amelyek már világszerte tükrözni kezdik a járvány negatív hatásait.

A járvány hatása kezd mutatkozni
Az első két hónaphoz képest szinte minden megváltozik
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A hét első napján az eurózónában jelennek meg bizalmi indexek, ezek összességében, és külön-külön is romlást mutatnak – mondta lapunknak Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Hozzátette, a térségből fontos még a márciusi előzetes inflációs mutató, amely éves alapon 0,8 százalék lehet a februári 1,2 százalék után. A zóna februári munkanélküliségi rátája is érdekes lehet: januárban 7,4 százalék volt, ehhez képest lesz majd érdemes figyelni a márciusi, illetve későbbi értékeket – mondta Németh Dávid. Az Egyesült Államokban kedden közlendő beszerzési menedzser­indexek is romlást mutatnak március­ra nézve, ennél is látványosabbak azonban a foglalkoztatási adatok.

Megmutatkozhat az induló elbocsátási hullám a szerdán közlendő, márciusi adatokban: míg februárban 183 ezer fő lépett be a munkaerőpiac­ra, most 125 ezerrel eshet a munka­vállalók száma. Pénteken, a nem mezőgazdasági szektort vizsgáló átfogó statisztika is százezer fős létszámcsökkenést mutathat, és 3,5-ről 3,8 százalékra nőhet a munkanélküliség az Egyesült Államokban.

A világpiaci adatok mellett fontos lehet még Németh Dávid szerint, hogy az OPEC-tagországok között minden korábbi, a termelés visszafogására vonatkozó korlátozás érvényét veszti, a kőolaj-kitermelésre innentől nem vonatkoznak a korábbi vállalások.

Idehaza kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal a keresetek januári alakulását és az ipari termelői árak februári statisztikáját. Németh Dávid azt mondta, jól indulhatott az év, a januári bruttó keresetek tizenegy százalékkal haladhatják meg az előző év azonos időszakáét, azonban az első kéthavi adatok pénzpiaci jelentőségüket vesztik a járvány miatt. Ez utóbbi hatást tükrözi már a szerdán közölt magyar beszerzési menedzserindex is, ami minden várakozás szerint egyhangúan a vízválasztó ötven pont alatt lehet majd.

Pénteken a kiskereskedelmi forgalom februári adatát teszi közzé a KSH. Éves alapon öt–hat százalékos növekedésre van kilátás, összességé­ben jól indulhatott az év.

Kapcsolódó írásaink

Változatlan maradhat a magyar alapkamat

ĀHétindító. Az Európai Központi Bank elnökének beszámolójára annak ellenére figyelnek a piacok, hogy a pénzintézet 750 milliárd eurós likviditásösztönző programot jelentett be