Gazdaság

Továbbra is alacsony az olajár

Idén már hatvan százalékkal zuhant a kőolaj hordónkénti ára, ennek oka a koronavírus terjedésének káros hatása és az exportáló országok sikertelen megállapodása

Az alacsony olajárak miatt újabb árcsökkenés lehet a hazai üzemanyagkutaknál, a piac viszont instabillá válik, elmaradnak a beruházások, és a termelő országok is adósságból vagy a költségvetési tartalékokból tudják fenntartani a kitermelést.

Továbbra is alacsony az olajár
Az olajkitermelő országok jelenlegi költségei jóval magasabbak a világpiaci árnál
Fotó: AFP/Fayez Nureldine

Egyszerre a keresleti és a kínálati oldal is gyengíti az olajpiacot, aminek eredményeképpen idén már hatvan százalékkal zuhant a kőolaj hordónkénti ára. Előbbit egyértelműen a koronavírus terjedésének káros hatása idézi elő, aminek eredményeképpen napi szinten nyolc-tíz millió hordóval zuhan a százmilliós globális olajkereslet. Másrészről viszont a kínálati oldalon az árakat jelentősen csökkenti, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, illetve a szervezeten kívüli tagok (OPEC+) március eleji bécsi ülése kudarccal végződött, ugyanis nem sikerült megállapodni a termelés csökkentéséről, mire Szaúd-Arábia árháborút indított az egyezséget megvétózó Oroszország ellen. A szaúdiak, majd az oroszok is megemelték kitermelésüket, ami árcsökkenést okozott. Ennek viszont nem titkolt célja, hogy – leginkább Oroszország – kiszorítsák a világpiacról az amerikai palaolaj-kitermelőket, akik lényegesen magasabb áron tudnak termelni, mint ez a két ország.

Mint azt Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője lapunknak elmondta, egyelőre nagyon nehéz megmondani, hogy meddig maradhatnak ilyen alacsonyan az olajárak, ami jelenleg huszonhárom-huszonöt dolláros hordónkénti szintet jelent, annyi bizonyos, hogy ebben az olajháborúban az áprilisi és a májusi időszak is nehéz lesz. Ez viszont nálunk az autósok számára kedvező, hiszen a múlt héten húsz forinttal csökkent a benzin ára a kutaknál, legutóbb 2016-ban volt ilyen olcsó az üzemanyag. Pletser Tamás szerint még jobban csökkent volna az ár, ha a forint nem gyengül ilyen mértékben a dollárral szemben.

Az olajkitermelő országokat viszont ez nehéz helyzetbe hozza, hiszen a jelenlegi világpiaci árnál jóval magasabbak a költségeik. Enyhíthet a helyzeten, ha az amerikai kormányzat – mint azt Donald Trump elnök a múlt héten megszellőztette – beavatkozik, embargót hirdet vagy vámmal sújtja a szaúdi és az orosz olajtermékeket. Ha viszont ezzel negyven dollárra emelkedne az amerikai könnyűolaj ára, a palaolaj-kitermelők számára ez csak annyira lesz elég, hogy az adósságaikat törleszteni tudják. A szektornak ugyanis százmilliárd dollárnyi tartozása van az állammal szemben, és a kormány nem engedheti meg, hogy az adósság növekedjen, vagy a tönkremenő cégek ne tudjanak törleszteni – véli az elemző. A szaúdiaknak és az oroszoknak is nehézséget jelent az ennyire alacsony ár, azzal együtt, hogy mindkét ország kormánya igyekszik hangsúlyozni, hogy a költségvetési tartalékok fedezetet nyújtanak. Az oroszoknak némileg segített az is, hogy a dollár erősödött a rubellel szemben – a múlt héten 7,3 százalékot esett a rubel a dollár ellenében –, így átmenetileg valamelyest emelkedtek a bevételeik. Pletser Tamás szerint az oroszok negyven dolláros árszint mellett tudnák egyensúlyban tartani a költségvetésüket, a szaúdiaknak viszont ehhez nyolcvan dolláros árra lenne szükségük. A szaúdiak ugyan lényegesen alacsonyabb áron termelik ki az olajat, mint az oroszok, a költségvetési kiadásaik viszont nagyobbak, mivel az ország szinte teljesen az olajbevételektől függ, és a legtöbb terméket importálniuk kell. Abban az esetben ha az amerikai kormány beavatkozik a palaolaj-kitermelők védelmében, az olajháború jelentősége csökken a szaúdiak és az oroszok részéről. Pletser Tamás szerint viszont sokkal több függ attól, hogy miképpen sikerül megállítani a koronavírus terjedését.

Ide tartozik, hogy az olajtársaságok sorra vágják vissza éves költési tervüket az összeomló olajárak miatt, a beruházások elmaradása pedig azért lehet aggályos, mert miután a világ kilábal a koronavírus-járványból, az olajkínálat nehezen tud majd lépést tartani az olajkereslet bővülésével. A Shell hétfőn jelentette be, hogy a következő 12 hónapban ötmilliárd dollárral csökkenti beruházásait, és felfüggeszti huszonötmilliárd dollár értékű részvényvásárlási programját. Az olajóriások többsége, mint például az Exxon, a Chevron, a BP és a Total már hasonló lépéseket jelentett be.

A benzin ára viszont tovább csökkenhet a hazai kutaknál. A Holtankoljak.hu portál információi szerint szerdán tíz forinttal csökken a 95-ös benzin bruttó literenkénti átlagára, ami így 308 forintra esik, míg a gázolaj ára nem változik.

Kapcsolódó írásaink