Gazdaság

Több száz milliárdos támogatás a magyar gazdáknak

Enyhíteni kell az európai termelők finanszírozásainak feltételeit

Tavalyi kérelmeikhez kapcsolódóan eddig összesen 347 mil­liárd forint támogatást kaptak a termelők, akik a következő három hónapban még 122,5 milliárd forint dotációra számíthatnak. Lazítani kell az uniós támogatások szigorán, az európai gazdáknak október közepéig kell átutalni a pénzösszegeket a tagállamokban.

Több száz milliárdos támogatás  a magyar gazdáknak
Az előre hozott kifizetés több mint százezer termelőt érint
Fotó: MH/Katona László

A következő három hónapban 122,5 milliárd forint kifizetésére számíthatnak a magyar mezőgazdasági termelők a tavalyi kérelmeikhez kapcsolódóan – közölte Nagy István agrárminiszter. A lapunknak küldött közleményben Nagy István arra emlékeztetett, hogy mind ez idáig a 2019. évi kérelmekhez kapcsolódóan a területalapú közvetlen támogatások és az átmeneti nemzeti támogatások keretében már összesen 347 milliárd forint jogos támogatáshoz jutottak hozzá a termelők. Az ellenőrzések lezárultát követően lehetőség nyílt a végfizetés előkészítésére. Hozzátette: a szükséges kontroll után a Magyar Államkincstár megkezdi a Vidékfejlesztési Program keretében működő területhez kötött jogcímek – mint például agrárkörnyezet- és ökológiai gazdálkodási támogatás – kifizetését, már tegnap csaknem hétezer-háromszáz ügyfélnél 8,76 milliárd forint összegben történt kifizetés.

A tárcavezető az M1-en elmondta, az idei támogatásokra benyújtott kérelmeknél igyekeznek rugalmasságot biztosítani, hogy a határidőig mindenki leadhassa azt. A cél az, hogy a gazdák minél gyorsabban és zökkenőmentesebben jussanak hozzá a tavaszi munkálatokhoz szükséges forrásokhoz – mondta az agrárminiszter, hozzátéve, hogy az előre hozott kifizetés több mint százezer gazdát érint. A tagállamok képviselői videókonferencián tárgyaltak az agrár- és halászati ágazat megsegítéséről – ismertette az agrártárca. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár kiemelte, az gazdák számára azonnali, uniós szintű segítséget kell nyújtani. Véleménye szerint lazítani kell a meglévő támogatások odaítélésének szabályain, emellett rendkívüli pénzügyi támogatásra is szükségük van. A videókonferencián Feldman Zsolt több miniszterrel egyetértésben javasolta, hogy a gazdák október közepéig megkaphassák a területalapú támogatások előlegét a szokásosnál magasabb összegben. Ez kiemelten fontos a likviditás fenntartásához. Emellett a támogatások kifizetésének feltételeit is hozzá kell igazítani a rendkívüli helyzethez, ezért lazítani kell az ellenőrzések szabályain. Közép- és hosszútávon kiemelten fontos, hogy ne álljanak le a beruházások. A gazdák nem szenvedhetnek hátrányt amiatt, ha a rendkívüli helyzet miatt nem tudják teljesíteni a vállalt munkaerő létszámának biztosítását. Ehhez elengedhetetlen a vidékfejlesztési program gyorsított eljárásban történő módosítása, amit hazánkkal együtt több más tagállam is szorgalmazott – tette hozzá a minisztérium.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom