Gazdaság

Kihalt autópályák, zavartalan munkálatok

Tavasszal megkezdődhet a tartós, lokális és nagy felületű karbantartások sora, százharmincezer tonna aszfalt épülhet be, folytatódhat a Komplex Útfelújítási Program

A tavasz kezdetével megindulhatnak a burkolatfelújítási munkák az országos közúthálózaton, bár az út- és vasút építkezéseknél a koronavírus okozta helyzet miatt bizonyos esetekben változások lehetnek az átadási határidőkben.

Kihalt autópályák,  zavartalan munkálatok
A veszélyhelyzet hatással lehet az útjavítási és útburkolati munkálatokra
Fotó: MH/Katona László

A koronavírus járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet az útjavítási és építési munkálatokra is hatással lehet. Mutatja ezt a hét eleji példa, amikor is a Magyar Közút Nonprofit (MKN) Zrt. a zavartalan áruszállítás biztosítása érdekében felfüggesztette az M1-es autópálya helyreállítási munkáit 2020. április 15-ig. A 2020 tavaszi ütem munkálatait a jelenlegi helyzetre való tekintettel, a zavartalan áruszállítás és a kijelölt nemzetközi tranzitfolyosó biztosítása érdekében függesztették fel. Azonban az országos főutakon és a többi autópályán továbbra is az eredeti terveknek megfelelően zajlanak a felújítások.

Amint azt lapunknak a hét elején Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa elmondta, a parkfejlesztési és kivitelezési, építési munkálatok továbbra is zajlanak – például a Dózsa György úti mélygarázs építése. „Hogy mi lesz a későbbiekben, az a járványveszély függvénye” – magyarázta. Ahogyan azt az Innovációs és Technológiai Minisztérium illetékesétől megtudtuk, a közútnál, illetve a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél is az eredeti ütemtervben zajlanak az út- és vasútépítési munkák, a jelenlegi helyzetben ugyanakkor lehetnek változások, amik befolyásolhatják az átadási határidőket. Így például a gazdasági bizonytalanságok miatt a beszállított anyagok esetében lehetnek csúszások, illetve a munkavállalásban is nehézségek adódhatnak. Az út- és vasútépítéseknél késést jelenthet, ha például a távvezetékek esetében az áramszolgáltató nem kapcsolja ki az áramot, hiszen ezt jelenleg a zavartalan lakossági ellátás miatt nem teheti meg. Az időjárás viszont jól alakul, és ennek kedvező a hatása a tervezett tavaszi karbantartási munkákra. Az MKN-nél egyébként négyezer munkavállaló dolgozik a felújításokon és az építkezéseken.

Mint azt a társaság korábban közölte, az idei tél látszólag enyhe volt, kevés hóval, ugyanakkor a változékony időjárás miatt a gyakori fagyási-olvadási ciklusok gyorsan nyomot hagytak az úthálózaton, ezért a téli hónapokban a síkosságmentesítésen túl, folyamatosan végezték a munkatársak az ideiglenes, hideg aszfaltos javítási munkákat is szerte az országban. A téli üzem kezdete óta – 2019. november 10-től – a mérnökségek több ezer tonna aszfaltot dolgoztak be a 32 ezer kilométernyi országos közúthálózaton a burkolathibák ideiglenes megszüntetése érdekében.

A tavasz kezdetével hamarosan beindulnak a melegaszfalt keverő telepek is, így kezdetét veheti a tartósabb, lokális és nagy felületű javítások sora. A tavalyi évhez hasonlóan a tervek szerint idén is több mint 130 ezer tonna aszfaltot használhat fel a társaság országszerte burkolatjavítási munkákra. Folytatódhat a Komplex Útfelújítási Program, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, a Magyar Falu Program, továbbá a tervek szerint április 15-e után az M1-es autópálya tavaly elkezdett, minden eddiginél nagyobb volumenű helyreállítása is. Újdonság, hogy a központi, költségvetési forrásokból megvalósuló Magyar Falu Program keretein belül idén további hétmilliárd forint áll a társaság rendelkezésére nagy felületű javításokra, amelyeket saját géplánccal tudnak elvégezni. A Magyar Közút közölte, 2010 és 2019 között több mint hatezer kilométernyi útszakasz rendbetétele készült el, az elvégzett beruházások összértéke 755 milliárd forint. Tavaly az MKN beruházásaiban országszerte csaknem százhatvan útszakasz újult meg összesen.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom