Gazdaság

Magyarországot követte az EU a fizetési moratórium banki hatásainak megítélésében

Magyarország gyakorlatát vette át az Európai Unió a koronavírus miatti likviditási nehézségek kezelése terén azzal, hogy a nemzetközi számviteli sztenderdek szerint nem minősítette jelentősen megnőtt hitelkockázatnak a lakosság és a vállalatok banki hiteltörlesztési moratóriumát- olvasható a jegybank lapunkhoz eljuttatott csütörtöki közleményében.

Magyarországot követte az EU a fizetési moratórium banki hatásainak megítélésében
Magyarországot követte az a fizetési moratórium banki hatásainak megítélésében
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a koronavírus által okozott gazdasági károk mérséklése érdekében, a járvány magyarországi megjelenése után azonnal javasolta a kormánynak a tőke-, és kamatfizetési moratórium elrendelését.

„A kormány határozott, bátor és gyors intézkedése (megfelelő rendeleteinek kiadása) a lakosság és a vállalkozások likviditási nehézségeinek megelőzését/enyhítését szolgálta, a bankszektor stabilitásának megőrzése mellett” - olvasható az MNB közleményében, amely azt is kiemeli: a jegybanka kezdetektől azt a szakmai álláspontot képviselte, hogy önmagában ez a moratórium nem okozza az ügyletek IFRS9 sztenderd szerinti „hitelkockázatban bekövetkezett jelentős növekedését„, vagyis a stage2-es besorolást. Ezt a szakmai álláspontot ezután az EU is magáévá tette. Ennek figyelembevételével fogadták el és kommunikálták az uniós felügyeleti hatóságok - az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) és az Európai Bankhatóság (EBA) az európai szinten támogatott irányelveket a koronavírus okozta rendszerszintű gazdasági károk kezelése érdekében meghozott általános moratóriumok prudenciális kezelésére.

Az IFRS 9 a pénzügyi intézmények jelentős része - így a hitelintézetek, tőkepiaci szereplők - által kötelezően alkalmazandó nemzetközi pénzügyi beszámolási sztenderdek szerinti számviteli nyilvántartás. Ennek segítségével kell 2018 óta besorolniuk az adott intézményeknek a különböző pénzügyi eszközeik (instrumentumaik) kockázatosságát.

Kapcsolódó írásaink

Farkas Örs: A kormány a helyén van

ĀVideóban mutatja be a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése óta a kabinet milyen intézkedésekkel igyekszik megfékezni a koronavírus terjedését

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom