Gazdaság

Megugrott az üzletek forgalma

Az élelmiszerek fogyasztói árai februárban hét százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, a sertéshús a globálissá szélesedett afrikai sertéspestis miatt drágul

Az elmúlt hetekben jelentősen megnövekedett a kiskereskedelmi forgalom, ugyanakkor a mostani felvásárlási láz rövid távú jelenség. A fogyasztás növekedése a vásárlási tendencia hirtelen megugrása után is fennmarad.

Megugrott az üzletek forgalma
Nem kell aggódni a felvásárlási láz miatt, a boltok gyorsan feltöltik készleteiket
Fotó: MH/Katona László

Nagyon beszédes, hogy a kiskereskedelem forgalma jelentősen megugrott az elmúlt hetekben, gyakorlatilag folytatva évek óta tartó növekedését, ami a reálbérek és a fogyasztási hitelek emelkedésén alapszik, de most kapott egy lökést a felhalmozás miatt – mondta lapunk megkeresésére Fórián Zoltán, az Erste Bank vezető agrárszakértője. Ismertette, a kérdés az, hogy ez az állapot meddig tart, és lesz-e böjtje. A szakember elmondta: amikor hiány van, természetes, hogy emelkednek az árak. A többletrendelések többletmunkát adnak az ellátási láncnak, aminek ára van, nem is alacsony. Ennek ellenére a boltokat járva nem tapasztal érdemi áremelkedést. A hisztéria kampányjellege, a fogyasztói bizalom fontosabb a kereskedelem számára, mint a rövid távú haszon. Felhívta a figyelmet, hogy vannak kivételek, a „hírhedt” maszkok például, de tömeges és jelentős áremelkedéseket ennek okán nem lát. Az első ijedtség remélhetőleg hamarosan elmúlik, és a március tizenötödikei zárva tartás is csak rövid távon terelte a boltba a vásárlókat. Az persze látszik, hogy a szokáshoz híven az egynapos ünnepre is úgy készültek az emberek, mint a többnaposokra, de ezt a kereskedelem már jól ismeri – fűzte hozzá az agrárszakértő. Fórián Zoltán szerint más dolog, hogy az élelmiszerárak emelkedése nem csak a koronavírus-járvánnyal függ össze. A sertéshús például a globálissá szélesedett afrikai sertéspestissel összefüggésben emelkedik jelentősen és tartósan. Az élelmiszerek fogyasztói árai hét százalékkal voltak februárban magasabbak, mint egy évvel korábban. A már említett sertéshús és a belőle készült termékek ára nőtt leginkább, de alig találunk kivételt az emelkedés alól – mutatott rá.

A háztartási vegyi áru és a higiéniai termékkör árai esetében sem az árak emelkedése okoz gondot, hanem inkább a pillanatnyi áruhiányok – tudatta Fórián Zoltán.

Közölte, annak megértése, hogy a jelenlegi felvásárlási láz nem tartós, hanem rövid távú tendencia, nem kérdés sem a beszállítók, sem a kereskedő számára. Ennek helyén való kezelésével, egyeztetéssel elkerülhető, hogy indokolatlan túltermelés, túlkínálat keletkezzen. Amennyiben mégis kialakulnának ilyen helyzetek, a régen bevált akciókkal lehet levezetni – figyelmeztetett a szakértő. A fogyasztás össznövekedése nem rövid távú jelenség, a pillanatnyi felvásárlási láz után is megmarad, ahogy ezt a kiskereskedelmi forgalom tartós növekedése is jelzi. Ha arra gondolunk, hogy az iskolák bezárásával a közétkezés nagyjából leállt, az ottani kereslet is áttevődik a kiskereskedelemre, a kiemelkedő ütem mérséklődhet, de a növekedés fennmarad majd az előttünk álló hónapokban is – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink