Gazdaság

A mentorprogram is alkalmazkodik

Szükség van minden gazdasági szereplő együttműködésére, megértésére és partnerségére– nyilatkozta lapunknak Balla Gergely, a projekt vezetője

Alighogy március elején elindult az Országos Vállalkozói Mentorprogram beszállítói és külpiaci mentorálása, fel kellett függeszteni a személyes találkozást igénylő program elemeit a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben. A program során kiválasztott száz mentor és négyszázötven mentorált vállalkozás mind a munkavállalók egészségének megőrzésén és az üzletmenet-folytonosság fenntartásán dolgozik, illetve olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek a személyes találkozók korlátozását, tiltását jelentik – mondta lapunknak Balla Gergely, a program projektvezetője.

A mentorprogram is alkalmazkodik
„A kamara komolyan veszi a járványt”
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A mentoráltak toborzásának február végi eredményes zárását követően március elején elindult az Országos Vállalkozói Mentorprogram beszállítói és külpiaci mentorálása. A toborzás eredményeként 222 külpiaci mentorált és 226 beszállítói mentorált került kiválasztásra. A mentoráltak országosan hatvan sikeres beszállítói mentor közül választhattak, többek között olyan cégekkel működhetnek együtt, mint a GE, a Knorr-Bremse, a Bosch, a Continental, a Michelin, a National Instruments, a Coca-Cola, a Videoton vagy a Borsodi Műhely Kft. Külpiaci mentorálás területén negyven sikeres külpiaci mentor közül választhattak a jelentkezők, többek között olyan vállalatok a partnerek, mint a Tungsram, a Jász-Plasztik, a Hajdu, a Graboplast, a Naturtex vagy a Neuzer – hangsúlyozta Balla Gergely.

A projektvezető kiemelte, a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet következtében, a dolgozók egészségének megőrzése és a járvány terjedésének enyhítése érdekében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), illetve a mentorok és a mentoráltak is olyan pandémiás intézkedéseket vezettek be, amelyek korlátozzák vagy akár meg is tiltják a személyes találkozásokat, a rendezvényeken való részvételt. Ezért az MKIK március 16-tól felfüggesztette az Országos Vállalkozói Mentorprogram személyes találkozást igénylő programelemeit. Fontos, hogy a munka nem áll le, továbbra is folyamatosan dolgoznak otthonról a kollégák, például a mentorált bemeneti tesztek értékelésén, az e-learning-tananyagok közzétételén, amelynek eredményeiről folyamatosan tájékoztatják a mentorokat, mentoráltakat. Az MKIK számításai szerint az első találkozók – céglátogatások, csoportos mentorálási alkalmak – a járványügyi helyzet lecsengésével és a gazdasági helyzet normalizálódása után lesznek megtarthatók. Az átütemezésről, az indulás lehetőségéről folyamatosan egyeztetnek a mentorokkal, mentoráltakkal, bízva abban, hogy a kényszerszünet után újult erővel, ugyanolyan motiváltan folytatják majd a közös munkát, a mentorálást, mint ahogy az elindult.

Az iparkamara aktív szerepet vállal a válsághelyzettel kapcsolatos intézkedések kidolgozásában, ezért megkezdte a kialakult járványügyi helyzet várható gazdasági hatásainak elemzését. Az MKIK a területi kamarákkal együttműködésben, miniszterelnöki felkérésre egy javaslatcsomag kidolgozásán dolgozik a kormány részére, amelynek célja, hogy a járványügyi helyzet okozta gazdasági hatásokat mérsékelni tudják a vállalkozások igényei alapján. Ebbe a folyamatba bekapcsolták az Országos Vállalkozói Mentorprogram résztvevőit is, hiszen komolyan érintettek. Eddig több mint tizenötezer, a koronavírus gazdasági hatásait vizsgáló kitöltött kérdőív érkezett be a hazai vállalkozásoktól, amelyből eddig kilencezret dolgoztak fel. A kérdőív és a felmérés gyorselemzése elérhető az MKIK honlapján. Az MKIK ezúton is kéri az érintett vállalkozásokat, hogy ha lehetőségük van rá és még nem tették meg, járuljanak hozzá véleményükkel ahhoz, hogy egy konstruktív javaslatcsomagot dolgozhassanak ki a jövőre nézve. Parragh László, a kamara elnöke tagja a gazdaság újraindításáért felelős, illetve a pénzügyi kormányzati akciócsoportnak, ahol az MKIK a legmagasabb szinten tudja képviselni a vállalkozások érdekeit. Ebben a helyzetben szükség van minden gazdasági szereplő együttműködésére, partnerségére, megértésére. Közös érdekünk, hogy az MKIK a leghatékonyabb megoldásokat tudja kidolgozni a magyarországi vállalatok, vállalkozások számára.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom