Gazdaság

További eszközökkel védi a gazdaságot a jegybank

A likviditásbővítő intézkedések nem csupán a bankrendszert védik, a nemzeti bank számításai szerint az érintettek nyolcvan százaléka él a törlesztési moratóriummal

Változatlanul hagyta a jegybank az alapkamatot és a kamatfolyosót, viszont a monetáris tanács két további likviditásbővítő intézkedésről döntött, amelyek érdemben erősítik a bankrendszer tőkehelyzetét.

További eszközökkel védi a gazdaságot a jegybank
A jegybank ajánlása nyomán a kormány fizetési haladékot rendelt el
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számára továbbra is a legfontosabb az infláció, az árstabilitás fenntartása, de mivel most a koronavírus gazdaságot romboló hatásával kell szembenézni, kiemelt a likviditás fenntartása a vállalatok, a lakosság, a bankrendszer és az állam esetében, és ehhez a jegybank minden eszközt bevet – közölte tegnap Nagy Márton, az MNB alelnöke a monetáris tanács ülését követő videótájékoztatójában. A jegybank az alapkamatot és a kamatfolyosót is változatlanul hagyta, ugyanakkor a kiszorítási célsáv – 300-500 milliárd forint marad legalább a likviditás – szinten tartása stabilizáló tényezőként hat a pénz- és tőkepiacokra. Nagy Márton hozzátette, az alapkamat és a bankközi kamat továbbra is a legalacsonyabb a régióban.

Az MNB a járvány miatt kialakult pénzügyi piaci feszültségek enyhítése érdekében két további likviditásbővítő intézkedésről döntött. A jegybank hosszú lejáratú, azaz 3, 6 és 12 hónapos, illetve 3 és 5 éves futamidejű fedezett, fix kamatozású hiteleszközt vezet be korlátlan keretösszeggel, valamint az alultartalékolásra vonatkozó szankció felfüggesztésével felmentést ad a bankoknak a kötelezőtartalék-teljesítés alól. A hosszú hiteleszköz fix kamatozású, azaz a bankok a tender meghirdetésekor meghatározott kamatot fizetik az MNB-nek a hitel teljes futamideje alatt. A kötelező tartalékolás alóli felmentés csaknem 250 milliárd forintot hagy a bankoknál – mondta az alelnök.

Az MNB az első hosszú futamidejű hiteltendert ma tartja, a kötelező tartalékolás alóli felmentés pedig azonnali hatállyal életbe lépett. Az MNB ezek mellett március elejétől a swapállomány emelésével bővítette a likviditást a bankok számára. Az alelnök közölte, a jegybank kész további likviditásösztönző intézkedéseket tenni.

A jegybank ajánlása nyomán a kormány fizetési haladékot rendelt el év végéig a vállalati szektor és a lakosság esetében. Mint azt Nagy Márton elmondta, a jegybank számításai szerint a bankok vállalati és lakossági ügyfeleinek nyolcvan százaléka igénybe veszi ezt a lehetőséget. Ezáltal 2880-2900 milliárd forintnyi tartozás átütemezése esedékes. Ugyanakkor a tartozást ki kell utólag fizetni, de a jegybank azt javasolja, hogy a kamatot a hátralévő futamidőben időarányosan egyenlő részletben osszák el a bankok.

Nagy Márton rámutatott, a koronavírus terjedése miatt bizalmi válság alakult ki a globális gazdaságban, a pénz- és árupiacokon, hiszen nem lehet tudni, hogy meddig tart, ezért a mostani szakaszban a monetáris és fiskális politikának mindent meg kell tennie a háztartások megvédése érdekében, továbbá azért, hogy minél kevesebb vállalat kerüljön kilátástalan helyzetbe. A második szakaszban a legfontosabb a gazdaság újraindítása. Jelenleg bizonyos ágazatokban jelentős a visszaesés, és egyelőre nem lehet tudni, hogy a gyárleállások meddig tartanak. Ebből adódóan idén összességében lényegesen kisebb, két-három százalékos lehet a növekedés, az MNB viszont hisz abban, hogy 2021-ben ismét elérjük az ötszázalékos vagy az a fölötti növekedési ütemet. Nagy Márton elmondta: az olaj árának jelentős csökkenésével az infláció is csökken idén, ám ha a gazdaság ismét fellendül, az olajárral együtt az infláció is emelkedik, ezért 2021-ben 3-3,5 százalékra számítanak.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a jegybank tegnapi kamatdöntő ülése és az ott bejelentett intézkedések kapcsán lapunknak azt mondta, az MNB idei növekedési kilátása optimista forgatókönyvnek tekinthető, ami azt feltételezi, hogy a gazdaságnak hamar sikerül visszapattannia. Úgy véli ugyanakkor, hogy a járványt illetően egy hullámvasútszerű forgatókönyv sem zárható ki. A likviditásösztönző intézkedésekről szólva azt mondta, e téren nagyot lépett a jegybank, az általa biztosított likviditás az éves bruttó hazai össztermék jelentős százalékának megfelelő összeget tesz ki. A hitelezési piacot úgy látja, a kis- és közepes vállalkozások jobbára csak rövid távú, a túléléshez szükséges kölcsönöket igényelnek majd.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom