Gazdaság

Megindult a budapesti piacon az albérletárak csökkenése

Hirtelen megjelentek az olcsóbb lakások a fővárosi kínálatban

A legnépszerűbb budapesti kerületben hirtelen megnőtt a kiadó lakások kínálata a járvány magyarországi, márciusi megjelenése óta, ezzel párhuzamosan megkezdődött az árak minimális csökkenése – derült ki az Ingatlan.com tegnapi közleményéből.

Megindult a budapesti piacon az albérletárak csökkenése
Kiadó lakások átlagos havi bérletidíjának változása a legolcsóbb és legdrágább kerületekben
Fotó: Ingatlan.com

Balogh László, az oldal vezető gazdasági szakértője az adatokat értékelve elmondta, a kínálatban elsősorban a korábban lakáshotelként működő, azaz rövid távra, jellemzően külföldi turistáknak kiadó lakások jelentek meg. Mivel azonban a külföldi turisták száma a járvány miatt várhatóan csökken, a lakáshotelek egy részét hosszú távú bérletre, illetve megvételre kínálják tulajdonosaik.

A hirtelen jött kínálatbővülés az árakon is nyomott hagyott, az V., VI., VII. és VIII. kerületben az átlagárak két hét alatt egy-négy százalékkal csökkentek. A főváros egészét tekintve viszont még nem változott az átlagár, ami jelenleg 165 ezer forint. Még látványosabban mutatja a járvány árakra gyakorolt hatását, hogy jelentősen megnőtt a havi százezer forintnál olcsóbban bérelhető lakások száma a fővárosban – emelte ki egy lényeges új piaci változást Balogh László. Az Ingatlan.com adatai szerint ugyanis több mint húsz százalékkal emelkedett a százezer forint alatti havi bérleti díj mellett kivehető budapesti lakások száma a portálon. Balogh László azt is elmondta, hogy a többi nagyvárosban nem láthatók a budapestihez hasonló kiugró változások sem az árak, sem a kínálat tekintetében. Igaz, a vidéki egyetemvárosokban kevesebb a lakáshotel.

Kapcsolódó írásaink