Gazdaság

Továbbra is lejtmenetben a forint

A piac akkor nyugodhat meg, ha három-négy napos idősávban lehet látni, hogy csökkenhet a járványveszély

A dollár tovább erősödött tegnap a forinthoz és az euróhoz képest is. A piaci bizonytalanság miatt ugyanis a befektetők a dollárt veszik, tanácstalanok, hogy a recessziónak milyen hatása lehet a bankrendszerre vagy a munkaerőpiacra.

Továbbra is lejtmenetben a forint
Történelmi mélyponton a forint a dollárhoz és euróhoz képest
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Tegnap folytatódott a forint gyengülése, és történelmi mélypontra esett a hazai deviza az euróhoz és a dollárhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon: egy euróért több mint 360 forintot (360,10), egy dollárért pedig már majdnem 332 forintot (331,95) kellett adni. Aztán napközben 357-es szint körül stabilizálódott a forint az euróhoz képest. Gyengült az euró is a dollárhoz képest, a közös európai fizetőeszköz 1,0789 dolláron forgott délben, 1,14 százalékkal gyengült az előző napi záráshoz képest. Kissé erősödött, miután az Európai Központi Bank bejelentette, hogy a koronavírus-járványra válaszul egy új, átmeneti eszközvásárlási programot indít. A 750 milliárd euró értékű program keretében az év végéig vásárolják meg az állam és a magánszektor által kibocsátott értékpapírokat.

Németh Dávid, a K & H Bank vezető makrogazdasági elemzője lapunknak elmondta, hogy eddig, legalábbis február közepétől stabil volt a forint, sőt erősödni tudott a régiós devizákhoz képest, és 335-340-es euróárfolyamon stabilizálódott. A koronavírus okozta pánikból adódóan viszont erőteljesen elkezdett lassulni a gazdaság globális és hazai szinten egyaránt, ami a dollár szokatlan erősödését hozta, hiszen a befektetők menedékként ezt a devizát keresik. A piac teljesen tanácstalan, hogy milyen hatása lesz a gazdasági lassulásnak a bankrendszerre, vagy a munkaerőpiacra. Az elemző közölte: nem lehet látni, meddig gyengül a forint, senki nem mer pozí­ciót felvállalni mellette, szélesednek a jegyzési árak, és az eladási-vételi árfolyamkülönbözetek a négy forintot is elérik. Elmondta: év elején hat-hét forintos gyengülésre számítottak az euróárfolyamban éves szinten, hosszabb távon akár 360-as szint is lehet. Minden attól függ, hogy sikerül-e megállítani a vírus terjedését, hogyan áll helyre a gazdaság, ekkor ismét 350 alá süllyedhet az árfolyam, de egyelőre minden bizonytalan. A piac akkor nyugodhat meg, ha három-négynapos idősávban lehet látni, hogy csökkenhet a járványveszély.

Arra a kérdésre, hogy érdemes-e euróba vagy dollárba fektetni a pénzt, elmondta: a dollár most nagyon erősödik, de ha egyéves időtávlatot veszünk figyelembe, akkor nem biztos, hogy lehet ezen nyerni, hiszen gyengülhet is az amerikai valuta. Érdemes ilyen esetben diverzifikálni, vagyis nemcsak dollárba, hanem euróba vagy svájci frankba is fektetni, ha valakinek ez a szándéka. Ez azért is fontos – tette hozzá –, mert az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) komoly lépéseket tett és tesz azért, hogy megállítsa a dollár erősödését, hiszen ez nem jó az amerikai gazdaságnak, mivel az erős dollár rontja a külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleget. A Fed emellett azzal van elfoglalva, hogy dollárt bocsásson ki, ugyanis oly mértékben növekedett iránta a kereslet az elmúlt napokban, hogy nincs elég pénz a piacon.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom