Gazdaság

„Őrült drága” csirkemell, irreális árak a boltokban

Az új rendszer a mai napig formálódik, akár néhány napon belül rendeződhet a helyzet, de egy-két hét szükséges a stabilizálódáshoz – mondta lapunknak Csorbai Attila

A pánikszerű hangulat és a kiskereskedelmi igény magával vonta a hústermékek drasztikus áremelkedését. A megkezdődött vizsgálat azt a célt szolgálja, hogy kiderüljön, valóban tisztességtelenek-e bizonyos fogyasztói árak.

„Őrült drága” csirkemell, irreális árak a boltokban
A baromfihúsból húsz-harminc százalékkal is nőhet a fogyasztás, többet esznek otthon a családok, és sokan pánikvásárlással „készleteznek”
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A veszélyhelyzet kapcsán foganatosított óvintézkedések alapvetően változtatták meg a baromfitermékek iránti igényeket – válaszolta lapunk megkeresésére Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke. Ismertette, a közétkeztetés leállításával és az éttermek bezárásával jelentősen nőtt a kiskereskedelmi láncok szerepe, melyet tovább növelt a pánikszerű közhangulat és az abból fakadó „készletezés”. Ezek együttes hatására nem volt felkészülve sem az iparág, sem az azt kiszolgáló logisztikai rendszer, sem a kereskedelmi láncok a hűtőkapacitások és az árurendelések terén – mondta az elnök.

Kiemelte, hogy a baromfihúsból húsz–harminc százalékkal is nőhet a fogyasztás a veszélyhelyzet időszakában. Ennek egyik oka a baromfihúsok – sertéshez viszonyított – jellemzően kedvezőbb ára, részben pedig az a tény, hogy otthon az emberek többet fogyasztanak, ugyanis a gyermekek nem az iskolai menzán meghatározott normaadagokat, hanem annál nagyobb mennyiséget esznek meg – jelezte az elnök.

Csorbai Attila közölte, a terméktanács álláspontja szerint a készítmények, például a panírozott, elősütött termékek vagy a virslik iránti kereslet is nő majd, mert egysze­rűen és gyorsan elkészíthetők, így a főzési gyakorlattal nem rendelkező, jelenleg otthon lévő fiatalok is könnyebben el tudják készíteni. Az árakat tekintve az mondható, hogy azok mindig a kereslet–kínálat viszonyait tükrözik. Tény, hogy ez a veszélyhelyzet rámutat majd a baromfiágazat valós termelésben betöltött kiemelt szerepére és súlyára is. Jelenleg a terméktanács úgy gondolja, hogy az ágazat mind a veszélyhelyzetben, azaz az ellátásbiztonsági kérdésben, mind az azt követő időszakban, az ágazati fejlesztések terén egyaránt kiemelt szerepet és figyelmet kap majd – fogalmazott az elnök.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy az új rendszer a mai napig formálódik, akár néhány napon belül is rendeződhet, de várhatóan egy-két hét szükséges a stabilizálódáshoz. Csorbai Attila figyelmeztetett, sajnos néhányan igyekeztek és igyekeznek e pillanatnyi helyzetet kihasználni, de szerinte a helyzet rendeződése esetén az árak a valós kereslet–kínálat szerint normalizálódnak.

Az elnök közölte, a terméktanács legfontosabb célkitűzése jelenleg, hogy az ágazat termékeiből zökkenőmentes és folyamatos legyen az ellátás a hazai élelmiszerüzletekben. Mindazonáltal fontos, hogy a vállalkozások folyamatosan termelnek, és a hazai igények kielégítéséhez is rendelkezésre áll majd a szükséges árualap – mutatott rá.

A szervezet minden tagjának azt tanácsolja, hogy pánik és kétely nélkül folytatni kell a termelést, a fogyasztóknak pedig azt, hogy felesleges készletezni a termékeket, azok folyamatosan elérhetők lesznek a polcokon. „A termékeinkre fokozottan van igény, és a kormányzat részéről is határozott a szándék, hogy a folyamatos termelés és áruellátás megmaradjon” – hangsúlyozta lapunknak az elnök. A fogyasztói árak hirtelen megugrását az okozza, hogy a beszerzési ár megdrágult, nem kockáztatnak a kereskedelmi láncok a beszerzési forrás válogatásában – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Ismertette, az alapanyagok árai is megnőttek, amelyek külföldről érkeznek. Szerinte így kizárhatjuk a nyerészkedést, hiszen az ellátási lánc ezzel magára vonná a fogyasztóvédelem figyelmét, és kockáztatná a fennmaradását.

Vámos György tegnap az M1-en azt mondta, hogy a sertéshús a sertéspestis következtében kiürült világpiac miatt már hosszabb ideje megdrágult, ám a csirkemellfilé az egyik piacon valóban „őrült drágának tűnik”. Szerinte a megkezdődött vizsgálat feladata annak kiderítése, hogy az ár valóban tisztességtelen-e. Mert ha az érintett kereskedő maga is drágán kapja a terméket, akkor kénytelen drágábban is eladni – fűzte hozzá a főtitkár. A fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai helyszíni ellenőrzést végeztek a budapesti Lehel és Fővám téri piacokon szerdán – közölte tegnap az Innovációs és Technoló­giai Minisztérium (ITM). Szerintük a közösségi oldalakon elterjedt fényképeken látható csirkehús árak kirívónak tekinthetők, más üzletekben hasonló mértékű árakra nem volt egyetlen példa sem. A fogyasztóvédelem kiemelten ellenőrzi a tartós élelmiszerek, fertőtlenítőszerek és háztartási papíráruk árképzési gyakorlatát, a tisztességtelen kereskedelem, megtévesztő tájékoztatások kiszűrése érdekében – tették hozzá. Mint írták, a vizsgálatok a hagyományos és on­line kereskedelemben folyamatosak, a túlzott árak tömeges megjelenése a tapasztalatok szerint nem jellemző – tájékoztatta lapunkat a tárca.

Kapcsolódó írásaink