Gazdaság

Jó dolgokra megéri költeni

A családi támogatásokra február végéig összesen 66,6 milliárd forint jutott, ugyanannyi, mint tavaly ilyenkor, családi pótlékra 2,5 százalékkal többet fordított az állam

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszerének bevételei 4,2 százalékkal 3560,7 milliárd forintra nőttek az első két hónapban, a kiadások 13,8 százalékkal 3815,3 milliárd forintra emelkedtek, így a hiány 254,6 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 67,3 milliárd forint többlettel szemben.

Jó dolgokra megéri költeni
A többgyerekes családok olcsóbban vehetnek autót is
Fotó: MH/Katona László

Az első két hónapban az államháztartás központi alrendszerének összesen 254,6 milliárd forintos hiányából a központi költségvetés 283,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 7,2 milliárd forint deficitet könyveltek el, míg az elkülönített állami pénzalapok 36,3 milliárd forintos többlettel zártak – derült ki a Pénzügyminisztérium tegnap közzétett részletes adataiból. Az egy évvel korábbi 281,4 milliárd forinttal szemben az idén február végéig 61,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ugyanakkor az uniós kiadások február végéig megközelítették az 569,4 milliárd forintot, míg tavaly ilyenkor 200,2 milliárd forintot tettek ki. A két év azonos időszakának eltérő alakulását főképp ez okozta – hangsúlyozta a szaktárca. Az év első két hónapjában általános forgalmi adóból 744,6 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi bevételt 56,4 milliárd forinttal múlta felül.

Személyi jövedelemadóból az egy évvel korábbinál 40,1 mil­liárd forinttal több, 450,7 milliárd forint volt a költségvetés bevétele. Az év első két hónapjában a szo­ciális hozzájárulási adóból és járulékokból a nyugdíjbiztosítási alapot megillető bevételek 24,7 milliárd forinttal, 6,5 százalékkal, az egészségbiztosítási alapot illető bevételek 35,3 milliárd forinttal, 8,9 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakát annak ellenére, hogy tavaly 19,5 százalékos, idén 17,5 százalékos volt az érvényes járulékkulcs.

A kiadási oldalon a lakásépítési támogatásokra fordított kiadások összege az év első két hónapjában 41,7 milliárd forint volt, 15,3 mil­liárd forinttal több az egy évvel korábbinál a családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztése nyomán, valamint a többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásának csökkentésére nyújtott támogatás kibővítése következtében.  

A családi támogatásokra február végéig összesen 66,6 milliárd forintot fordítottak, ugyanannyit, mint az előző év azonos időszakában, ezen belül viszont a családi pótlékra 2,5 százalékkal több, gyermekgondozást segítő ellátásra viszont 14,4 százalékkal alacsonyabb összeg ment el. A január–február havi nyugdíjkifizetések 37,2 milliárd forinttal, 602,8 milliárd forintra emelkedtek a tavalyi év magasabb inflációja miatt 0,7 százalékos kiegészítő nyugdíjemelés, és az idei évre tervezett 2,8 százalékos emelés hatására.

Az egészségbiztosítási alapon belül a legnagyobb kiadási tételt jelentő gyógyító-megelőző ellátásokra kifizetett összeg 37,8 milliárd forinttal 234,7 milliárd forintra nőtt,  gyógyszertámogatásra az év első két hónapjában 67 milliárd forintot fordítottak, ami 5,7 milliárd forinttal több, mint az előző év azonos időszakában.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom