Gazdaság

Ismét zuhant a forint

A hirtelen gyengülésnek nincs köze ahhoz, hogy a piac miként értékeli a hazai gazdaságot, a befektetők a kockázatosnak vélt eszközöktől akarnak szabadulni

A pánikhangulat hatására felértékelődött tegnap a dollár, ami nemcsak a forint, de az angol font gyengülését is eredményezte.

Tegnap a 350-es lélektani határt is átlépte az euró-forint jegyzés a bankközi devizapiacon, sőt eljutott a 356,6-os szintre is. Ezzel párhuzamosan a dollár-forint árfolyam is új csúcsra jutott, átlépve a 327,8-as jegyzést. De nemcsak a forint járt így, tegnap már 1,19 alatt volt az angol font a dollárhoz képest, azaz másfél hét alatt tíz százalékot zuhant az angol valuta. Mint azt Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője lapunknak elmondta, tegnap felbolydult a dollár piaca, ugyanis a koronavírus okozta pánikhangulatban ebbe a devizába kezdték menekíteni a befektetők a pénzüket.

Ezzel párhuzamosan végigsöpört egy forinteladási hullám, így például az államkötvényeket, leginkább a tízéves futamidejűt is elkezdték eladni, és ez a forintra is hatással volt. Ez általános piaci jelenség, hiszen recesszió vagy pánik esetén mindenki szabadulni akar a feltörekvő devizáktól, így a forinttól, a cseh koronától vagy a lengyel złotytól, és ez most sem volt másként.

Virovácz Péter szerint ennek ugyanakkor nincs köze ahhoz, hogy a piac, illetve a befektetők hogyan értékelik a magyar gazdaságot, vagy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáját. Mindenki szabadulni igyekszik ilyenkor a kockázatos eszközöktől. A tegnapi forintzuhanás azért is jött váratlanul, mert a magyar deviza az elmúlt hetekben erősödni kezdett. Így például február közepétől jelentősen erősödött a koronához vagy a złotyhoz képest. Az elemző szerint ugyanakkor el kell felejteni a 330-as forint-euró árfolyamot, az inkább a 340-350 körül stabilizálódhat.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy az ennyire erős dollár sem jó, különösen az amerikai gazdaságnak nem. Korábban az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve már megtette a lépéseket ennek elkerülése érdekében – így például a közelmúltban kétszer csökkentette a jegybanki alapkamatot –, ám a piacokon ennek a hatása még nem jelentkezett. Ugyanakkor a dollár globális fizetőeszköz, így a mostani helyzetben is ezt veszik figyelembe a befektetők. Ez az árfolyamán már tegnap megmutatkozott, ugyanis az amerikai dollár hároméves csúcsra erősödött a főbb devizákkal szemben, mivel a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai miatt rettegő befektetők a világ leglikvidebb devizájába menekítették tőkéjük egy részét.

Az MNB illetékese a forint gyengülésével kapcsolatban lapunkat arról tájékoztatta, hogy a pénzpiaci árfolyammozgások nem késztetik a jegybankot beavatkozásra, a forint árfolyamát az inflációra gyakorolt hatáson keresztül értékelik.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom