Gazdaság

Visszaeséssel nyitotta az évet az építőipar

Bizakodásra ad okot, hogy a következő időszakban állami, önkormányzati és vállalati beruházások is kezdődnek, európai uniós források is érkeznek az ágazatba

Januárban 2,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint az egy évvel korábbihoz képest. Az enyhe visszaesés hátterében a magas bázishatás és a munkaerőhiány áll.

Visszaeséssel nyitotta az évet az építőipar
A termelést tekintve Magyarország kiemelt helyen szerepel a régióban
Fotó: MH/Katona László

Az építőipari termelés januári 2,5 százalékos éves csökkenése a 2019. évi magas bázissal és az időjárás kedvezőtlen hatásaival magyarázható, ugyanis a téli időszakban az ágazat termelékenysége visszaesett – mondta Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára tegnap Budapesten, sajtótájékoztatón. Az építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár hozzátette, mindezek mellett a termelés gördülékenységét akadályozza még a munkaerőhiány, az építőipari alapanyagok árának és a munkadíjak növekedése, valamint az, hogy a lakáspiacot támogató intézkedések pozitív hatása kezd kifutni. Bizakodásra ad okot ugyanakkor, hogy a következő időszakban állami, önkormányzati és vállalati beruházások is kezdődnek, valamint az, hogy európai uniós források is érkeznek az ágazatba – derült ki a tárca közleményéből. Boros Anita közölte: a koronavírus januárban még nem befolyásolta a magyar gazdaság teljesítményét, így az építőipar termelékenységére, az építőipari ellátási láncra sem volt hatása.

Az államtitkár elmondta, 2020 januárjában a szerződésállomány 14,7 százalékkal elmaradt az előző évben elért szinttől, az új szerződések száma azonban 8,2 százalékkal emelkedett.

Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 9,3 százalékkal nőtt, míg az egyéb építményeké 24,5 százalékkal csökkent.

A szerződésállomány összege január végén elérte a 2170 milliárd forintot. Boros Anita beszámolt az új építésű lakásokról is: a családi otthonteremtési kedvezménynek (csok) köszönhetően számuk 2015 óta folyamatosan emelkedik. Ezt támasztja alá, hogy míg 2015-ben 7600, 2018-ban már 17 681, 2019-ben pedig már 21 127-re nőtt a használatba vett lakások száma. Az új lakások száma Budapesten, kiugró mértékben, 50,7 százalékkal emelkedett. Az ITM államtitkára felhívta a figyelmet, hogy az építőipari termelést tekintve Magyarország kiemelt helyen szerepel a régióban.

Kapcsolódó írásaink