Gazdaság

Tudatosságra buzdítja a fogyasztókat az ITM

Célzott ellenőrzésekkel védi a kormány a magyar családokat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium folyamatos jelenléttel, célzott ellenőrzésekkel védi a magyar családokat, a jogkövető vállalkozásokat.

Tudatosságra buzdítja a fogyasztókat az ITM
Keszthelyi Nikoletta
Fotó: MH

A fogyasztók legyenek tudatosak, álljanak ki magukért és másokért, merjenek panaszkodni – hívta fel a figyelmet Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a fogyasztóvédelmi világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón Budapesten. Hozzátette: március 15-e a fogyasztóvédelem világnapja is Magyarországon, a fogyasztóvédelmi jogalkotásért és stratégiai, szakmai irányításért felelős tárca folyamatos jelenléttel, célzott ellenőrzésekkel védi a magyar családokat, a jogkövető vállalkozásokat. A koronavírus miatti megtévesztéseket is büntetik. A két hete indított ellenőrzéseken tisztítószereket, szolgáltatásokat, tartós élelmiszereket vizsgálnak – derült ki
a távirati iroda tudósításából. Sokkal hatékonyabb munkát tudnak végezni akkor, ha azok a vásárlók, akiket érdeksérelem ér, megkeresik a fogyasztóvédelem megfelelő szervezetét – mutatott rá.

A tárca tervezi, hogy egyértelműbbé teszi a jótállási szabályokat, mivel adataik szerint a kereskedők 45 százaléka hibásan tünteti fel a jótállás, szavatosság szabályait.

Az online kereskedelemben ez az arány 56 százalék. Ennek részeként javasolják kimondani, ha a termék 15 napon belül nem javítható, a vállalkozás köteles tájékoztatni a fogyasztót a várható javítási időről. Ha 30 napon belül sem sikerül kijavítani a terméket, akkor a cég köteles cserélni azt. Másik fő feladatnak nevezte a kettős minőség elleni fellépést, ha egyes termékek azonos márkanéven és csomagolásban, de eltérő minőségben kerülnek forgalomba Nyugat-Európában és Magyarországon. A kettős minőség tisztességtelen és megtévesztő kereskedelmi gyakorlatnak fog minősülni 2022 májusától – emelte ki.

Kapcsolódó írásaink