Gazdaság

Együttműködést kérnek a boltok, áruházak az emberektől

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagjai rendkívül nagyra becsüli az önkormányzatok szándékát a települések lakosai, a családok és az ott dolgozók érdekében, ezért együttműködésre hívja fel őket, mivel újabb szintet lépett a járvány - olvasható az OKSZ keddi közleményében.

Együttműködést kérnek a boltok, áruházak az emberektől
Fotó: MH

A OKSZ tagvállalkozásai (Aldi, Auchan, dm, Lidl, Meida Markt, Metro, Mol, OBI, Penny Market, Praktiker, Rossmann, Spar, Tesco) megfeszített, a biztonságos élelmiszerellátásra és más fontos termékek, üzemanyag, drogériai, informatikai és barkácstermékek biztonságos ellátására irányuló munkájuk során szigorú, országosan egységes egészségügyi és biztonsági követelmények alapján végzik tevékenységüket, minden jogszabályi előírást és központi államigazgatási hatósági felhívást betartva - olvasható az OKSZ közleményében.

A szövetség azonban arra is figyelmeztet, hogy az élelmiszerek mellett figyelemmel kell lenni olyan árucikkekre is, mint például a babaápolási, a háztartási tisztító és higiéniai, az informatikai, a barkácstermékek is (például a digitális tanrend, az otthoni irodai munka, vagy például a szükséges épületkarbantartás, vízvezeték, villanyvezeték esetleges meghibásodása miatt), tudatta az origo.hu.

Az OKSZ tagvállalatai állandó napi kapcsolatot tartanak a kormánnyal és a szakhatóságokkal, közösen kísérik figyelemmel az ellátást és kezdeményeznek központi, egységes döntéseket.

Az OKSZ kéri az önkormányzatokat, vegyék figyelembe, hogy az országosan egységes rend szerinti védekezés a leghatékonyabb, a legcélravezetőbb, mindannyiunk számára és ez szolgálja legjobban az egyes települések lakosainak érdekeit is.

Ezek maradéktalan betartása érdekében az élelmiszerkereskedelmi áruházak megnövelték a fertőtlenítő- és tisztítószer rendeléseik mennyiségét.

A dolgozók munkavégzésének segítése érdekében, más intézkedésekkel együtt növelték a szünetkiadások rugalmasságát, hogy – az ajánlásokkal összhangban – biztosítani tudják a gyakoribb kézmosás lehetőségét is. Az áruházakban rendkívül alapos a takarítás.

Az együttműködés érdekében arra kérik az önkormányzatokat, hogy hívják fel a lakosság figyelmét a következőkre:

  • lehetőleg egyedül menjenek bevásárolni, kerülve a csúcsidőszakot
  • az üzletekben tartsanak ésszerű távolságot minden személytől, az Egészségügyi Világszervezet ajánlása egy méter
  • ügyeljünk mindannyian közösen a higiéniai ajánlásokra

„Az élelmiszerellátás és a legalapvetőbb termékek ellátása minden településen biztonságos marad, ezen dolgozunk mindannyian” - olvasható a közleményben.

A veszélyhelyzetre tekintettek a kormány megteszi a szükséges intézkedéseket, követi a nemzetközi fejleményeket (WHO ajánlások) és szükség szerint módosít a szabályokon, amelyeket egységesen betartanak a tagvállalatok. A helyi szintű eltérő szabályok végrehajtása a jelen körülmények között és leterheltség mellett olyan szervezést igényel, amely hátráltatja a lakosság biztonságos kiszolgálását, szögezi le az OKSZ közleménye.

Kapcsolódó írásaink