Gazdaság

Jelentős kamatvágásról dönthet a Fed

Hétindító. A várható amerikai lépés célja a tőzsdék zuhanásának megállítása, azonban egy drasztikus csökkentés szűkíti a későbbi mozgásteret

Ötven bázispontos, szélsőséges esetben egyszázalékos kamatcsökkentésről is dönthet az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. Idehaza az építőipar és a kereskedelmi szálláshelyek januári számait közlik.

Az amerikai februári kiskereskedelmi és ipari adatok még bővülést mutathatnak, előbbi januárhoz képest 0,2 százalékkal lehet élénkebb az előző havinál, és hasonló mértékben bővülhetett az ipar is – mondta lapunknak Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kétnapos kamatdöntő ülésének eredményét szerda este teszik közzé. Nyeste Orsolya felhívta a figyelmet, extrém, akár egyszázalékos kamatcsökkentés sem zárható ki, a várakozás fél százalék. Hozzátette, a cél a tőzsdék esésének megállítása, a lehetséges kamatvágás mértéke pedig elég magas annak tükrében, hogy az amerikai gazdaság alapjai jók. Ha a drasztikusabb, egyszázalékos forgatókönyv valósul meg, azzal a Fed jelentősen csökkenti későbbi mozgásterét – vélekedett. Eközben Európában, azon belül Németországban kedden teszik közzé az üzleti bizalmi indexnek tekinthető ZEW hangulatmutató márciusi értékét. Az előző hónapban -15,7 ponton állt ez a mutató, most viszont mínusz huszonöt pontos értékre is süllyedhet. Szerdán az eurózóna februári végleges fogyasztói árindexét közlik, az elemző szerint a végleges év/év adat nem változik, az első becslésben megállapított 1,2 százalék marad.

Idehaza ma közli a Központi Statisztikai Hivatal az építőipari termelés januári alakulását. Tavaly az építőipar termelése 21,7 százalékkal bővült a 2018. évihez képest. Szerdán a kereskedelmi szálláshelyek januári forgalmának adatai jelennek meg. Tavaly az előző évihez képest 192 ezerrel, 3,2 százalékkal több, összesen 6,137 millió külföldi vendég 2,3 százalékkal több, 15,687 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. Pénteken közli a Pénzügyminisztérium az államháztartás február végi helyzetéről szóló részletes tájékoztatóját. A március 9-én közzétett előzetes adatok szerint az államháztartás központi alrendszere 254,6 milliárd forintos hiánnyal zárta az év első két hónapját. Ezen belül a központi költségvetés 283,7 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 36,3 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 7,2 milliárd forintos hiányt mutattak. A múlt év január–februárban 67,3 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere.

Kapcsolódó írásaink

Üléseznek az olajkitermelők

ĀHétindító. A járvány árnyékában is érdekes lehet a keddi demokrata elnökjelölt-előválasztás az Egyesült Államokban, a népszerűségi sorrend befolyásolhatja a tőzsdét