Gazdaság

Csökkenthető az ökológiai lábnyom a mobilfizetéssel

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. célja, hogy a lakosság körében tovább növekedjen a hazai készpénzkímélő digitális, mobilfizetési megoldások alkalmazása, amely a hagyományos készpénzes fizetéssel szemben a széndioxid kibocsátást is csökkenti - írta csütörtöki közleményében a cég.

Csökkenthető az ökológiai lábnyom a mobilfizetéssel
Csökkenthető az ökológiai lábnyom a mobilfizetéssel (Képünk illusztráció)
Fotó: MH

Egyes elemzések szerint 6500 milliárd forintra növekedhetett 2019-ben (a Magyar Nemzeti Bank jelentése szerint 2018-ban megközelítette az 6000 milliárd forintot) a magyarországi készpénzforgalom, amelynek eredményeként, az ebből eredő karbon lábnyom kibocsátás 2019-ben szakértők szerint elérte a 25-30 ezer tonnát - írta a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

A Magyar Nemzeti Bank által közzétett és a szakértői adatok ismeretében a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. megvizsgálta azt, hogy a készpénzkímélő mobilfizetési megoldással 2019-ben mennyivel csökkent a karbon lábnyom kibocsátás, továbbá hogy a Társaság szolgáltatásai mennyire támogatják a környezeti fenntarthatóságot - tájékoztatott a cég, majd hozzátette: a szakértői vizsgálat megállapította, hogy az előző évben 30 milliárd forintot meghaladó elektronikus mobilfizetési tranzakció a karbon lábnyom kibocsátást 129 tonnával csökkentette, akkor, ha a szolgáltatásokat készpénzzel vették volna igénybe az ügyfelek. A Társaság szolgáltatásait 2019-ben 37 millió alkalommal (tranzakció) vették igénybe, amely alapján megállapítható, hogy a Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren nyújtott egy tranzakció 3,5 gramm CO2e-t váltott ki - emelte ki a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

„Számunkra a környezettudatosság pont olyan fontos, mint az új készpénzkímélő lakossági kényelmi szolgáltatások bevezetése, ezért a 2020-ban azt a cél tűztük ki, hogy olyan fejlesztéseket indítunk el, amelyek a környezeti fenntarthatóságot támogatják. A környezetünkért a gyermekeink jövőéért a károsanyagot kibocsátóknak, a vállalatoknak kell a legtöbbet tenniük, még akkor is, ha egy-egy társaság kibocsátása nemzetközi szinten elenyészőnek tűnik - nyilatkozta Veres Mihály a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója.”

Kapcsolódó írásaink