Gazdaság

Új iparstratégia a versenyképes, zöld és digitális Európáért

A csomag részeként előterjesztett kkv-stratégia célja, hogy segítse az európai kis- és középvállalkozásokat abban, hogy az egységes piacon üzleti tevékenységet folytassanak

Tegnap az Európai Bizottság annak érdekében, hogy az európai ipar a klímasemlegességre való átállás és az ezzel párhuzamosan zajló digitális átállás során is élen járjon, új stratégiát terjesztett elő.

Új iparstratégia a versenyképes, zöld és digitális Európáért
Az új uniós stratégia az európai ipar versenyképességének megőrzését is célozza, egyenlő versenyfeltételek fenntartása mellett
Fotó: AFP/DPA/Marijan Murat

Az Európai Bizottság (EB) új stratégiájának célja, hogy előmozdítsa Európa versenyképességét és stratégiai autonómiáját egy olyan időszakban, amikor átrendeződik a geopolitikai erőtér, és fokozódik a globális verseny – derült ki az EB legfrissebb, lapunknak küldött jelentéséből. Az új Európai Bizottság a hivatalba lépését követő első száz nap során mintegy fél tucat stratégiai dokumentumban vázolta fel a digitális és a klímasemlegességre való átállás kihívására adott megoldási javasla­tait – mondta lapunknak Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselője, az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság főtagja. Hozzátette, ezek megteremthetik a lehetőséget, hogy az Európai Unió gazdaságának nagymértékű átalakítása mellett egyszerre maradjon globálisan versenyképes, és megőrizze szociális vívmányait. Azonban az esély valóra váltásához nemcsak vízióra, hanem konkrét cselekvési programokra és finanszírozásra is szükség van.

A tegnap közzétett iparpolitikai csomag három főbb kezdeményezést tartalmaz. Az első az új iparstratégia. Ez három kulcsfontosságú prioritás megvalósítását fogja elősegíteni: az európai ipar globális versenyképességének megőrzése és az egyenlő versenyfeltételek fenntartása mind európai, mind globális szinten, az európai klímasemlegesség megvalósítása 2050-ig, valamint Európa digitális jövőjének alakítása.

Szintén kiemelt téma az új kkv-stratégia. A kkv-k kulcsszerepet játszanak Európa ipari szerkezetében. Európa-szerte mintegy százmillió ember dolgozik ilyen vállalkozásoknál – mondta Gyürk András e pont kapcsán. A tegnap közzétett stratégia megfelelő módon azonosítja a kkv-k előtt tornyosuló kihívásokat. Nagy eredmény, hogy a dokumentum prio­ritásként azonosítja a kkv-k európai piachoz és forrásokhoz való hozzáférésének javítását és a szabályozási terhek csökkentését. Azonban a koronavírus és a Brexit gazdasági következményeit önmagában ez a csomag nem orvosolja.

A harmadik fontos kezdeményezéscsomag az európai vállalkozások és fogyasztók érdekeit szolgáló egységes piacot érinti. Az egységes piac Európa egyik legnagyszerűbb vívmánya: az uniós polgárok számára szélesebb áru- és szolgáltatásválasztékot, valamint több foglalkoztatási és vállalkozói lehetőséget, az európai vállalkozások számára pedig óriási hazai piacot biztosít. Az egységes piac működését hátráltató akadályokról szóló jelentés az akadályok széles körét azonosítja, a kiváltó okokat is megnevezi: korlátozó jellegű és bonyolult nemzeti szabályok, korlátozott adminisztratív kapacitások, az uniós szabályok hibás átültetése a nemzeti jogba és a szabályok nem megfelelő végrehajtása. Ezen akadályok leküzdése érdekében a bizottság tegnap elfogadta az egységes piaci szabályok végrehajtásának és érvényre juttatásának javítására irányuló cselekvési tervet.

Kapcsolódó írásaink