Gazdaság

Ernyőszervezet a tisztaságért

Az újonnan létrejövő Hulladékgazdálkodási Hatóság országos hálózatként működik majd

Júliustól új hatóság ellenőrzi hazánkban a hulladékgazdálkodási ágazatot, mely nagy lépés az illegális lerakók felszámolása érdekében. A Hulladékgazdálkodási Hatóság országos hálózatként a társhatóságokkal partnerségben fog működni.

Ernyőszervezet a tisztaságért
Az olcsóbb elektromos autók terjedése is fontos a környezetvédelemben
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A kormány klíma- és természetvédelmi akciótervének egyik legfontosabb vállalása az illegális hulladéklerakók felszámolása Magyarországon. Ehhez nélkülözhetetlen lesz a szankciók szigorítása és egyértelműsítése a szemetelőkkel szembeni hatékonyabb fellépés érdekében. A kormány a végrehajtásban meghatározó szerepet szán az újonnan létrejövő Hulladékgazdálkodási Hatóságnak, mely országos hálózatként és a társhatóságokkal szoros együttműködésben működik majd. A magyarok eltökéltebbek az uniós átlagnál a környezetük védelme érdekében, elvárásaik határozzák meg a Klíma- és természetvédelmi akciótervet is – mondta tegnapi budapesti tájékoztatóján az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára. Boros Anita a távirati iroda beszámolója szerint közölte, az akcióterv alapján júliustól új hatóság ellenőrzi a hulladékgazdálkodási ágazatot, 2021-től pedig megszűnik az egyszer használatos műanyagok forgalmazása, valamint visszaválthatók lesznek a fémdobozok, az üveg és műanyag palackok. A kormány gondoskodik a folyók megtisztításáról, és megvédi a vizeket a külföldről érkező hulladéktól, támogatja az olcsóbb elektromos autók terjedését, vállalja, hogy minden újszülött után tíz fát ültet, így az akcióterv évente egymillió új fával számol.

Ismertette: „Az új hulladékgazdálkodási hatóság ernyőszervezetként működhet együtt a rendészeti hatáskörrel felruházott többi hatósággal, a rendészeti feladatokat ellátó több ezer alkalmazottal, a mező-, vad- és halőrök hálózatával, a közterület-felügyeletekkel, és állampolgári bejelentés alapján is intézkedhet. A létrehozásához szükséges jogszabályokat a tárca előkészítette, és még ebben a hónapban a kormány elé terjesztheti”. Az akcióterv elvárásként fogalmazza meg, hogy a multinacionális cégek környezetbarát technológiákat alkalmazzanak Magyarországon. A kis- és közepes vállalkozások megújulóenergia-termelésére harminckétmilliárd forint támogatás jut. A következő évtized legjelentősebb magyar klímavédelmi projektjeként környezetbaráttá alakul a Mátrai Erőmű – sorolta.

A naperőművi kapacitás tíz év alatt meghatszorozódik, a magyar energiatermelés kilencven százalékban szén-dioxid-mentes lesz, az ország szükségletét olcsó és innovatív módon előállított áram fogja fedezni. A villamosenergia-rendszerbe egymillió okos fogyasztásmérő kerül – idézte Boros Anita szavait a távirati iroda.

Kapcsolódó írásaink