Gazdaság

A szaúdi árháborúra bezuhant az olaj ára

Az oroszok eddig sem voltak hívei a kitermelés korlátozásának, és azt sem tartották elfogadhatónak, hogy emiatt emelkedett az amerikai palaolaj-termelés

Totális árháborút indított a világ legnagyobb olajexportőre, Szaúd-Arábia a második Oroszország ellen, amelynek az lett az eredménye, hogy csaknem harmadával csökkentek tegnap az amúgy is alacsony, a koronavírus hatásai miatt megtépázott olajárak.

A szaúdi árháborúra bezuhant az olaj ára
A mostani alacsony olajár egyik termelőországnak sem jó
Fotó: AFP/Frederic J. Brown

Meredeken, csaknem harmadával négyéves mélypontra csökkent a kőolaj világpiaci ára tegnap a határidős jegyzésekben annak nyomán, hogy Szaúd-Arábia bejelentette, áprilistól hordónként hat–nyolc dollárral csökkenti minden nyersolajtermékének árát, és napi tízmillió hordó fölé emeli kitermelését. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség közül az északi-tengeri Brent hétfőn eddigi napi mélypontján, 30,93 százalékos mínuszban, 31,27 dolláron, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) pedig 33,77 százalékos veszteségben, 27,34 dolláron állt – adta hírül a távirati iroda. A Brent ára tegnap 2016 februárja óta a legalacsonyabb szintre esett, és jó úton halad afelé, hogy az első öbölháború kezdete, 1991. január 17. óta a legnagyobb napi veszteséget könyvelje el. A WTI ára ugyancsak négyéves mélypontra süllyedt, és még soha nem esett ilyen sokat egy nap alatt. Az előző, 33 százalékos történelmi rekord az első öbölháború kezdetéhez kötődik.

Szaúd-Arábia a hét végén indított árháborút Oroszország ellen, miután múlt hét pénteken Bécsben kudarcba fulladt a nagy olajexportáló országok szakminisztereinek egyeztetése. Oroszország ugyanis nem támogatta a kitermelés még erősebb korlátozását a koronavírus-járványnak a keresletre és ezáltal az árakra gyakorolt negatív hatásainak kivédése érdekében, amire válaszul a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) felmondta a kitermelést jelenleg 1,7 millió hordóval visszafogó, március végéig érvényes megállapodást. Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajexportőre, Oroszország pedig a második. Oroszország támogatta ugyan a kitermeléskorlátozási megállapodás meghosszabbítását, de nem volt hajlandó az 1,7 millió hordós szint bármilyen mértékű emelésére. Moszkva ugyanis azon az állásponton van, hogy túl korai még megjósolni, milyen hatása lesz a koronavírus-járványnak a globális energiakeresletre. Az OPEC 14 tagállama és az olajkartellen kívüli tíz szövetséges ország, köztük Oroszország alkotta, OPEC+ néven is emlegetett csoport szétesése több mint hároméves együttműködésnek vetett véget. A kitermelést a piaci egyensúly megteremtésének és ezáltal a világpiaci árak alátámasztásának érdekében visszafogó megállapodást 2016 decemberében kötötték meg az OPEC+-csoport tagjai, és 2017 januárja óta folyamatosan hatályban tartották, mindössze a szintjén változtattak a piaci helyzettől függően.

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázpiaci szakértője lapunknak úgy nyilatkozott, hogy az oroszok eddig sem voltak hívei a szaúdi politikának, hiszen a termeléskorlátozás csak egy-két évig tudja szinten tartani az árakat. Ezzel együtt miközben az OPEC és Oroszország visszafogta a termelést, az amerikai palaolaj-termelő cégek viszont növelték, és ezt az oroszok nem nézték jó szemmel. A mostani alacsony, harminc dollár körüli olajár viszont egyik termelőországnak sem jó, a szaúdiak is legfeljebb egy évig tudnák átvészelni különösebb veszteség nélkül ezt a szintet. Pletser Tamás szerint ezzel együtt továbbra is az a legnagyobb probléma, hogy a koronavírus okozta pánik miatt masszívan csökken az olaj iránti kereslet. Véleménye szerint ehhez az is jelentősen hozzájárul, hogy Európában gyorsan terjed a vírus. Az árak viszont csak akkor kezdenek emelkedni, ha ismét visszaáll a normális kereslet az olaj iránt.

Pánikhangulat alakult ki a világ tőzsdéin, csökkenés itthon

Meredek, hét százalékot meghaladó csökkenéssel nyitottak tegnap a főbb nyugat-európai részvénypiacok, és csökkenéssel is zárt a piac. A pánikba esett befektetők fejvesztve menekülnek a válságok idején biztos menedéknek számító eszközökbe, hogy ellensúlyozzák a koronavírus-járvány gazdaságra mért csapásának hatásait, miközben az olajárak több mint harminc százalékkal zuhantak annak következményeként, hogy Szaúd-Arábia árháborút indított Oroszország ellen. A világ tőzsdéin végigsöprő nagy árfolyamveszteségeket követve jelentős indexcsökkenéssel indult a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon is. Egységes zuhanással zártak a távol-keleti tőzsdék is a hétfő reggeli órákban, mivel teljesen kezdi eluralni a tőkepiacokat a „koronavírus”-pánik. A Budapesti Értéktőzsdén nagy forgalom mellett jelentősen estek a vezető részvények.
(PGI)

Kapcsolódó írásaink

Üléseznek az olajkitermelők

ĀHétindító. A járvány árnyékában is érdekes lehet a keddi demokrata elnökjelölt-előválasztás az Egyesült Államokban, a népszerűségi sorrend befolyásolhatja a tőzsdét