Gazdaság

Két számjegyű növekedés januárban a hitelpiacon

Februárban emelkedtek a bankközi kamatok, mindez hatással lehet a lakossági kölcsönökre is

Emelkedett a hitelek iránti kereslet az év elején, ami a reálbérek növekedésének és az alacsony kamatoknak is köszönhető.

Két számjegyű növekedés januárban a hitelpiacon
Újonnan felvett lakáscélú hitelek összetétele
Fotó: Money.hu, MNB

Jól kezdte az évet a lakossági hitelek piaca, a lakáshitelkamatok éves szinten jelentős csökkenést mutattak januárban. A hivatalos jegybanki adatok szerint a két legfontosabb lakossági hitelkonstrukciót – azaz a személyi kölcsönöket és a lakáshiteleket – nézve 119,5 milliárd forintot tett ki az új szerződések összege, ami 22 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten.

Mindkét hiteltípusnál két számjegyű volt az emelkedés éves szinten – írta elemzésében Trencsán Erika, a Money.hu vezető pénzügyi szakértője. A lakáshiteleknél 77,7 mil­liárd forintra rúgott a januári összeg, ez 23 százalékos emelkedésnek felel meg az előző év januárjához képest. A személyi kölcsönöknél pedig 19 százalékkal 41,8 milliárd forintra nőtt az összeg. A szakember szerint a hitelek iránti kereslet a reálbérek növekedésének – a múlt évben több mint 11 százalékkal nőttek az átlagkeresetek, az inflációval korrigált reálbérek pedig csaknem nyolc százalékkal, és az idén is emelkedőn maradhatnak a fizetések – és az alacsony kamatoknak is köszönhető. Utóbbiakra példaként a Money.hu szakértője azt mondta, hogy a lakáshiteleknél a piaci átlagkamat 4,39 százalék volt, a személyi kölcsönöknél 13,4 százalékot tett ki, mindkettő tavaly januárhoz képest csökkenést jelent. A lakáshiteleknél majdnem egy teljes százalékponttal kerültek lejjebb a kamatok. A januári hitel­piaci adatokból kiderül az is, hogy az új, támogatott lakáshitelek összege januárban meghaladta a 16 milliárd forintot, ez két és félszerese a 2019. januári szintnek. Trencsán Erika felhívta a figyelmet arra is, hogy januárhoz képest februárban emelkedésnek indultak a magyarországi bankközi kamatok, ez pedig hatással lehet a lakossági hitelkamatokra is. Közölte: a felgyorsuló magyarországi inflációt a magyar jegybank kiemelten figyeli, konkrét lépések márciusban várhatók. A lakossági hitelkamatok alakulása szempontjából kedvező, hogy az amerikai jegybank csökkentette a kamatot, ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy a magyarországi kamatkörnyezet is alacsonyan maradhasson.

A Money.hu szakértője szerint a hitelpiacon látott erős évkezdet bizakodásra ad okot, azonban kérdés, hogy az év hátralévő részét érintő olyan bizonytalanságok, mint a nagyvárosi lakáspiacok iránykeresése vagy a koronavírus gazdasági hatásai milyen mértékben befolyásolják a lakosság hitelfelvételi kedvét.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom