Gazdaság

Iránymutatást adott ki a Magyar Bankszövetség a járványveszély miatt

Iránymutatást adott ki a Magyar Bankszövetség a járványveszély miatt a pénzintézetek és a kapcsolódó gazdasági szolgáltatók számára.

Iránymutatást adott ki a Magyar Bankszövetség a járványveszély miatt
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Az ajánlás szerint az érintett társaságok az ügyfelek emberi és személyiségi jogainak tiszteletben tartása mellett kötelesek gondoskodni a szolgáltatások biztonságáról.

A járvány megelőzését és megfékezését előtérbe kell helyezniük a munkájukban, együtt kell működniük a hatóságokkal, a tisztességes tájékoztatás szempontjából jelentős információkat pedig nyilvánosságra kell hozniuk.

Munkavállalóiknak joguk van a biztonságos munkakörülményekhez, de átmenetileg előírható számukra a munkavégzés a munkaszerződéstől eltérő munkahelyen és módon. Az alkalmazottak kötelesek a munkaadóikat tájékoztatni, ha járványveszélyes területről érkezett személlyel érintkeztek, és akkor is, ha tömegrendezvényen vesznek részt.  

A bankszövetség javasolja a külföldi utak korlátozását, a külföldi vendégek fogadásának felfüggesztését, és ajánlásokat fogalmazott meg a higiéniai intézkedések, az otthoni munkavégzés és a helyettesítési rend kidolgozásához.

Összegyűjtötték az üzletmenet folytonosságát biztosító lehetőségeket olyan esetekre is, ha település elhagyási tilalom lépne életbe.

Az ajánlásokat a tagintézmények, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, valamint a Magyar Lízingszövetség közreműködésével készítette el a Magyar Bankszövetség - olvasható az iránymutatásban.

Kapcsolódó írásaink