Gazdaság

Nőtt az ipari termelés

Januárban 2,4 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint  2,7 százalékkal emelkedett a termelés - jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).    

Nőtt az ipari termelés
Nőtt az ipari termelés
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az előző hónaphoz viszonyítva - három hónap csökkenés után - 4,6 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás januárban.

A januári nyers adatnál a decemberi visszaesést nem számítva csak júniusban és augusztusban volt gyengébb a termelés a tavalyi évben, a kiigazított éves adat pedig a tavaly év augusztusi mélypontjával egyezik meg, ha a decembert szintén nem számítjuk.

A legnagyobb súlyú járműgyártás az előző havi 10,4 százalékos visszaesés után jelentősen emelkedett. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában gyorsult a növekedés üteme a decemberi 1,4, illetve 3,3 százalékról.

Tavaly 5,4 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző évi 3,5 százalék után. 2019 decemberében az ipari termelés volumene 1,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól és 3,7 százalékkal az előző havitól.

A járműipar tavalyi kibocsátása 9,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, amikor 0,2 százalékkal elmaradt az előző évitől. A villamosberendezések gyártása 14,3 százalékkal, a számítástechnikai cikkeké 6,8 százalékkal nőtt, az élelmiszeripar termelése 5,2 százalékkal emelkedett.

A múlt héten megjelent GDP-adatok szerint az iparban hozzáadott érték tavaly 5,0 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit és ezzel egy százalékponttal járult hozzá a 4,9 százalékos gazdasági növekedéshez. A negyedik negyedév gyengébb volt az átlagnál: a növekedés 3,2 százalékos volt, amivel az ipar 0,7 százalékpontot adott hozzá a 4,5 százalékos GDP-növekedéshez.

Az ipari termelés januári részletes adatait március 12-én, jövő csütörtökön teszi közzé második becslése alapján a KSH.

Elemzők: A koronavírus fékezheti az ipari termelést az első negyedévben
 

A tavaly év végi szokásosnál hosszabb leállásokat követő újraindulás is szerepet játszhatott az ipari termelés januári szerény növekedésében, a következő hónapokban viszont a koronavírus okozta piaci és beszállítási zavarok fékezhetik a növekedést - így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a KSH jelentését.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője úgy értékelte, hogy januárban javulást mutatott az ipar teljesítménye, de összességében továbbra is gyengélkedik. A növekedés mértékét már valamelyest visszafoghatta az ellátási láncokat érintő koronavírus okozta probléma. Mivel az európai helyzet csak februárban súlyosbodott, így a februári ipari adatban már várhatóan nagyobb fékező erőt jelent majd a járvány hatása.

Regős Gábor a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője pozitív meglepetésként értékelte, hogy januárban az ipari termelés kismértékű növekedést mutatott. Bár a koronavírus számos vállalat számára - akár a kínai beszállítók, akár a kínai piac miatt - nehézségeket okozott és így lassította az ipar termelését.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint viszont minden várakozást messze felülmúlt az ipari termelés januárban, érdemben gyorsult a decemberi visszaesés után. Az adatok alátámasztják a Takarékbank szakértőinek véleményét, hogy a tavaly év végi leállást döntően a szokásosnál hosszabb karácsonyi szünetek okozhatták, így az év elején újra felpörgött a termelés.

Kapcsolódó írásaink