Gazdaság

Hatszorozódik a naperőművek kapacitása

Az akcióterv tartalmaz további egymillió okos fogyasztásmérőt, fontos a Zöld Busz Program

A Paks II. beruházás nélkülözhetetlen az energia gazdaságos és környezetkímélő előállításához, amellyel 2030-ra a Magyarországon előállított energia kilencven százalékban szén-dioxid-mentes lehet. Kiegészítésként pedig olcsó, innovatív áramtermelés céljából napelemes háztartások kialakítását támogatja a kormány.

Hatszorozódik a naperőművek kapacitása
A naperőművek hozzájárulnak a rezsicsökkentés eredményeinek megvédéséhez
Fotó: MH/Purger Tamás

Magyarországon az energia ügye egyaránt jóléti, gazdasági és nemzetbiztonsági kérdés – mondta tegnap Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára Budapesten. Az államtitkár korábban, a klímavédelmi akcióterv felvezetésénél is nagy hangsúlyt fektetett a teremtett környezet megóvása érdekében tett lépésekre, a karbonsemlegesség zöld útjára, és az egész Kárpát-medence védelmére, értékeinek megóvására.

Az energiatakarékossági világnapon tartott tegnapi rendezvényen Schanda Tamás kiemelte: a hagyományos energiaforrások várható kimerülése miatt fontos az energia gazdaságos és környezetkímélő előállítása, azaz például a Paks II. beruházás. Hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett a teremtett világ, a környezet védelmének ügyében, éppen ezért alkotta meg a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, amelyben nyolc pontban foglalta össze milyen lépésekre van szükség ahhoz, hogy 2030-ra az előállított energia kilencven százalékban szén-dioxid-mentes legyen.

Az akcióterv pontjai között szerepel például, hogy környezetbaráttá alakítják a Mátrai Erőművet, a következő egy évtizedben meghatszorozzák a naperőművek kapacitását, utóbbi hozzájárul a rezsicsökkentés eredményei­nek megvédéséhez, segítségével olcsó, innovatív energiát biztosítanak a magyar családoknak – közölte tegnap a távirati iroda az államtitkár szavait. Schanda Tamás arról is beszélt, hogy kedvezményes hitellel támogatják a háztartások napelemes áramtermelését, 2022-ig háromezer, 2030-ig legalább hatezer megawatt napenergia-termelő kapacitás üzembe állítását tervezik, kiemelten az egyéni fogyasztóknál, valamint a nagyméretű, erőművi energiatermelés területén. Schanda Tamás elmondta, az akcióterv tartalmazza még legalább egymillió okos fogyasztásmérő telepítését is, hogy a villamosenergia-fogyasztást minél többen tudják szabályozni, ezzel is csökkentve a szükségtelen energiafelhasználást és a kiadásokat. A kormány továbbra is támogatja az olcsó elektromos autók megjelenését és használatát, amihez hozzátartozik a töltőhálózat fejlesztése is.

Kiemelte a Zöld Busz Programot, amelynek lényege, hogy azokon a településeken, ahol a lakosság száma meghaladja a huszonötezret, 2022-től már csak elektromos buszt lehet üzembe helyezni.

Kapcsolódó írásaink