Gazdaság

Egymilliárdos vis maior keret a turisztikai ügynökségnél

Egymilliárd forintos vis maior keretet hozott létre a Magyar Turisztikai Ügynökség a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére. Egyelőre forgalomélénkítő kampány helyett a károk minimalizálására, a felkészülésre fókuszálnak – közölte Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója.

Egymilliárdos vis maior keret a turisztikai ügynökségnél
Guller Zoltán
Fotó: MH

Guller elmondta:  Olaszországban drámai változásokon ment keresztül a turisztikai szektor, egyes országrészeken a szállásfoglalások 90 százalékát lemondták márciusra. Ezeken a helyeken gyakorlatilag megszűnt a turizmus, de rendkívüli visszaesést okozott a vírus ott is, ahol járványról még nincs szó. Párizsban például 40 százalékkal zuhant a vendégforgalom, holott országszerte – tegnapig – 13 fertőzöttet jelentettek. Rómában, ahol három beteget regisztráltak, máris 60 százalékos a visszaesés, mutatott rá az MTÜ vezetője a Világgazdaságnak adott interjúban.

 „De tisztában kell lennünk azzal is, hogy az európai trendeket mi sem tudjuk elkerülni. Az európai uniós tagállamok turisztikai szervezeteinek egyeztetésén elhangzott, hogy ha a tendencia nem fordul meg, húsvétra akár 85 százalékkal is csökkenhet az európai turizmus” - emelte ki a szakember.

Európában egyedülálló módon az MTÜ az ágazat várható adatait is látja, hiszen Magyarországon 1050 szálloda, 1700 panzió, és 27 ezer magánszálláshely be van kötve az ügynökséghez a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központon keresztül.

„Tudjuk, hogy mi történik, és, ami ennél is sokkal fontosabb, azt is tudjuk, hogy mi várható, hol kell beavatkozni. Napról napra nő a visszamondások száma, a három tavaszi hónapra összesítve a foglalások 16,4 százalékát mondták le reggelig a top 10 küldő országból. A lefoglalt utakat Ausztriából és Németországból 9-9 százalék, az USA-ból és az Egyesült Királyságból 16 százalék, Olaszországból több mint 20, Romániából 27 százalék mondta le. Budapesten közel 20 százalékos már most a lemondások aránya, ezen belül az USA-ból 12 százalék, Olaszországból 31 százalék, Kínából 50, Izraelből 32 százalék” - mondta a szakember.

Guller közölte: létrejött egy egymilliárd forintos turisztikai vis maior alapot a rövid távon jelentkező károk enyhítésére, amelynek felhasználásáról később döntenek.

Kapcsolódó írásaink