Gazdaság

A várakozásokat meghaladóan növekedett év elején az ipar

Javította az európai konjunktúramutatókat az amerikai–kínai első részmegállapodás, de a koronavírus nehézséget okoz az értékesítési és ellátási láncokban

A tavaly decemberi visszaesés után növekedett januárban az ipari termelés, a járműipar mellett az elektronikai és az élelmiszeriparban is.

A várakozásokat meghaladóan növekedett év elején az ipar
Hullámzó teljesítmény után magára talált az ágazat
Fotó: MH

Januárban 2,4 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 2,7 százalékkal emelkedett a termelés – jelentette tegnap első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal. Az előző hónaphoz viszonyítva – három hónap csökkenés után – 4,6 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás januárban. Tavaly 5,4 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző évi 3,5 százalék után.

A legnagyobb súlyú járműgyártás az előző havi 10,4 százalékos visszaesés után jelentősen emelkedett. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában gyorsult a növekedés üteme a decemberi 1,4, illetve 3,3 százalékról. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője tegnap közleményben tudtatta, hogy minden várakozást felülmúlt az ipari termelés januá­ri növekedése a tavaly decemberi visszaesést követően.

Külön kiemelte, hogy a legnagyobb súlyú járműgyártás az előző havi visszaesést követően jelentősen emelkedett. Hozzátette: némileg javítja a kilátásokat, hogy a német és európai konjunktúramutatók elmozdultak a mélypontjaikról, köszönhetően az amerikai–kínai első részmegállapodásnak. Azonban a koronavírus nehézséget okoz részben a kínai értékesítésben, részben az ellátási láncokban, ami az első negyedévben talán érezhető lesz az ipari termelésben – tette hozzá. Viszont az ipar idén négy százalék körül növekedhet a tavalyi feldolgozóipari beruházásoknak köszönhetően. Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője közölte: a járműgyártás mellett olyan fontos ágazatokban is, mint az elektronikai ipar vagy éppen az élelmiszeripar, gyorsult a növekedés üteme. A koronavírus ellenére az első negyedévben bővülhet a bruttó hazai termék éves összevetésben.

Kapcsolódó írásaink

Fenntarthatóság és hatékonyság

ĀA hulladékkezelés fejlesztése azért is fontos feladat, mert abból új építőipari alapanyagok állíthatók elő – mondta Boros Anita államtitkár

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom