Gazdaság

Közel százmilliárd forint jut idén útfelújításra

A színvonalas közutak a cégek versenyképességét és a családok életminőségét is javítják, csaknem kétszáz projekt valósul meg idén – mondta Mosóczi László

Az országos főúthálózat felújítási munkái­ra, valamint az M1-es autópálya rendbetételére csaknem százmilliárd forint jut ebben az évben.

Közel százmilliárd forint jut idén útfelújításra
Az időjárás télen is enyhe volt, de az igazi szezon most kezdődik
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Idén összességében 187 felújítási projekt valósul meg 582 kilométeren, 95 milliárd forint értékben – közölte tegnap Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az M1-es autópálya zsámbéki pihenőhelyén tartott sajtótájékoztatón. Mint elmondta, a kormány a közlekedési hálózatok minőségét folyamatos bővítésekkel, korszerűsítésekkel közelíti a társadalmi elvárásokhoz, a gazdasági szereplők igényeihez. Az egyre kiterjedtebb és színvonalasabb közutak megfelelő műszaki állapota fontos a magyar emberek, a vállalkozások és az egész gazdaság számára – hangsúlyozta az államtitkár.

Az állam három párhuzamosan zajló útfelújítási programban támogatja a hazai közutak műszaki állapotának a javítását. Kizárólag hazai forrásból valósul meg a 2016-ban indított Komplex Útfelújítási Program, valamint a Magyar Falu Program. Ezt egészíti ki a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, amely európai uniós társfinanszírozással valósul meg. Ezzel együtt a kormány 2018 óta hazai pénzből támogatja a legnagyobb terhelésnek kitett sztrádaszakaszok felújítását. Mint azt Mosóczi László ezzel kapcsolatban elmondta, két éve kezdődött és tavaly minden eddiginél nagyobb ütemben folytatódott az M1-es rendbetétele Budapest és Tatabánya között. Idén összesen 71 kilométernyi szakaszt állítanak helyre mintegy 22 milliárd forintból. Ide tartoznak továbbá a Mezőhegyes és az M43-as autópálya között tervezett országos közúti felújítások is.

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy a téli hónapok alatt részint az enyhe időjárásnak köszönhetően a síkosságmentesítésen túl folyamatosan végezték az ideiglenes hideg­aszfaltos javítási munkákat szerte az országban. A tavasz kezdetével hamarosan megindulnak a melegaszfalt-keverő telepek is, így kezdetét vehetik a tartósabb, lokális és nagy felületű javítások.

Kapcsolódó írásaink

Újabb autópályák, korszerűbb közutak

ĀTovább épül az M4-es, megvalósul Eger színvonalas bekötése, kiépül Sopron gyorsforgalmi kapcsolata, Zalaegerszeg elérése gyorsabb lesz, és az M0-st is fejlesztik