Gazdaság

Egy hónap alatt is elkelhet egy lakás

Az is erősíti a vásárlói bizalmat, hogy megdőltek a panelházak élettartamára vonatkozó félelmek

Töretlenül népszerűek a panelok, van olyan budapesti lakás, amelyik egy hónap alatt elkel – derült ki az Otthon Centrum összegzéséből. Ez a lakástípus továbbra is jó befektetési formának bizonyul, nem válik eladhatatlanná.

Egy hónap alatt is elkelhet egy lakás
Töretlenül népszerűek a panelok, van olyan budapesti lakás, amelyik egy hónap alatt elkel
Fotó: MH / Hegedüs Róbert

Országos átlagban 69 nap alatt lehet eladni egy panellakást, derült ki az Otthon Centrum tavalyi tranzakcióit összegző tanulmányából. Mindez azt mutatja, hogy töretlen az ingatlantípus iránti kereslet, vagyis a korábbiakhoz hasonlóan a panellakások pörögnek a leggyorsabban a piacon.

„A régióközpontokban két hónapon belül új tulajdonosa lesz egy panellakásnak, míg egy kisvárosban ez egy kicsivel hosszabb időt, három hónapot vesz igénybe” – ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője a cég tavalyi adatait.

A panelek népszerűsége nem újdonság, áruk még mindig kedvező a piacon, másrészt a lakóközösségek befektetései, illetve az államilag támogatott programoknak köszönhetően mára sok panellakás szigetelése megújult, sőt ezek az épületek sok helyen kívül és belül egyaránt megszépültek. Az is erősíti a vásárlói bizalmat, hogy az élettartamra vonatkozó korábbi félelmek megdőltek, a panelházak rendszeres karbantartás esetén igenis hosszú távú lakhatást tudnak biztosítani. A panellakások felértékelődése azzal is magyarázható, hogy gyorsan eladhatók, a tulajdonosnak vagy befektetőnek nem kell attól tartania, hogy az ingatlan beragad a piacon.

Az Otthon Centrum kimutatása szerint a XVI. kerületben keltek el a legrövidebb idő alatt a panellakások, itt gyakorlatilag egy hónap elég volt ahhoz, hogy új tulajdonosa legyen az ingatlannak (32 nap). Szegeden kicsivel tovább tart az értékesítés (40 nap), míg a kategóriában tavaly a veszprémi (90 nap) és a IX. kerületi lakások találtak a leglassabban (100 nap) gazdára.

A téglalakások értékesítése ennél tovább tart, országos átlagban majdnem három hónap (87 nap). A leggyorsabban a megyei jogú városokban keltek el a téglalakások (80 nap), míg legtöbbet a kistelepüléseken élőknek kellett várniuk a sikeres értékesítésre (125 napot). A gyorsasági rangsort Csepel vezeti a téglalakások esetében (44 nap), vidéken Salgótarjánban pörög a leg­gyorsabban a piac (53 nap).

„A lakások értékesítésében egyértelműen megfigyelhető trend, hogy az olcsóbb városokban és kerületekben jelentősen rövidebb időt vesz igénybe az értékesítés, mint a felkapottabb és drágább területeken kínált ingatlanok esetében” – össze­gezte az Otthon Centrum forgási sebesség alapján összeállított rangsorát Soóki-Tóth Gábor. Az elemzési vezető megjegyezte, ez alól csak az olyan, rosszabb közbiztonságú területek jelentik a kivételt, ahová az emberek az ingatlan olcsósága ellenére sem szívesen költöznek.

Kapcsolódó írásaink

A bontás nem mindig jó megoldás

ĀA legdrágábbak azok a telkek, amelyeken bevezetett közmű és lakható ház is található, míg a legolcsóbbak azok, ahol a közművek nincsenek bekötve

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom