Gazdaság

Kissé magához tért a forint

Kamatot csökkentett az amerikai jegybank a gazdaság élénkítéséért

A dollár gyengülése jelentős forinterősödést eredményezett az elmúlt napokban. Az amerikai Federal Reserve (Fed) viszont vágott a kamaton.

Három nap alatt teljesen megváltozott a világ a devizapiacon. A koronavírus gyengülése miatt erőteljes esésbe kezdett a dollár, ami egyben a forint erősödését eredményezte, holott a magyar deviza a múlt héten még történelmi mélyponton volt az euróhoz képest. Mint azt Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője lapunknak elmondta, a dollár az elmúlt napokban erőteljes gyengülésbe kezdett, mivel a koronavírus terjedése miatt lejtmenetben voltak a tőzsdék, a befektetők körében pedig pánikhangulat alakult ki. Ebből adódóan az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetése száz bázispontos kamatcsökkentést helyezett kilátásba a gazdaság élénkítése és a piacok megnyugtatása érdekében. Ebből tegnap ötven bázispontos csökkentés megvalósult, hiszen a Fed 1,00–1,25 százalékra csökkentette az irányadó kamatot. Abban az esetben viszont, ha a dollár gyengül, a feltörekvő piacok devizái – így a forint is – erősödnek. A Fed kamatcsökkentése esetén pedig csökkennek a hozamok közötti különbségek, amelyek jelenleg a dollár javára billennek. Virovácz Péter szerint a technikai hatásból adódóan a piacokon megtörtént a dollár esetében a pozíciók zárása, és erősödött a forintvásárlás iránti igény.

Közölte: az erősödés az euróhoz viszonyítva 335 forintig is eltarthat, holott a múlt héten a 340-es sávot is átlépte a hazai pénz a bankközi devizapiacon. Az elkövetkező két hónapban nem is lehet arra számítani, hogy ismét eléri a forint a 340-es sávot. A régiós devizák esetében nem történt ilyen jelentős mozgás az elmúlt napokban, mivel nem is gyengültek annyira, mint a forint. Kivételt képez talán a román lej, amely múlt pénteken újabb történelmi mélypontra került az euróval szemben, ugyanakkor a svájci frankkal szemben is gyengült, viszont erősödött a dollárhoz képest.

A jelentősebb jegybankok, így az Európai Központi Bank vagy a japán jegybank is változásokra készülnek a Fedhez hasonlóan. A kamat esetleges változtatása mellett a likviditást próbálják erősíteni a gazdaság serkentése érdekében, így pénzt helyezhetnek ki a bankrendszerbe. Virovácz Péter ugyanakkor rámutatott, hogy ebben a helyzetben két oldalról nehezedik nyomás a Magyar Nemzeti Bankra. Egyrészt a forint esetében nem sürgető a monetáris szigorítás, másrészt viszont figyelembe kell venni a nemzetközi környezetet.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom