Gazdaság

Európa leggyorsabban növekvő vállalatai között a Nanushka

Idén negyedik alkalommal tette közé a leggyorsabban növekvő európai vállalatok ezres listáját a Financial TImes. A lista 406. helyén a GB & Partners tőkealap-kezelő egyik portfóliótársasága a  Nanushka szerepel. 

Európa leggyorsabban növekvő vállalatai között a Nanushka
A Nanushka egy 2018-as kollekciójának tavaszi-nyári darabja
Fotó: AFP/ Szaniszló Róbert

A Financial Times ezres listája egyértelműen arra világít rá, hogy a leginnovatívabb vállalatok azok, amelyek a leggyorsabb fejlődésre képesek. A lista felsorolja azokat az európai vállalatokat, amelyek a legmagasabb bevételnövekedési rátát érték el a 2015. és 2018. közötti időszakban. A verseny idén még keményebb volt mint tavaly, hiszen ez alkalommal – az előző évi 37,7 százalék helyett – minimum 38,4 százalékos növekedési rátára volt szükség ahhoz, hogy valaki felkerüljön a rangos listára.

Az európai vállalatok közül a magyar alapítású és tulajdonú nemzetközi divatmárka, a  Nanushka, az előkelő 406. helyet szerezte meg.

Hatalmas elismerés ez nem csak a Nanushka, de a GB & Partners számára is. Visszaigazolódik a munkánk, az Alapkezelő és a társtulajdonosok, valamint a management által befektetett rengeteg energia és erőfeszítés. Hatalmas lehetőséget láttunk a Nanushkában, ezért az általunk kezelt EXIM Növekedési Alap 2016 végén úgy döntött, hogy befektet a márkába. Azt hiszem ma már bátran kijelenthetjük, hogy ez egy jó döntés volt – mondta Gubicza Ágoston a GB & Partners Tőkealap-kezelő többségi részvényese.

A Nanushka 2016-ot még 335 millió forintos árbevétellel zárta, 2019-ben ez az összeg már a 7 milliárdot is megközelítette (6,7 Mrd Ft volt), a viszonteladók száma pedig ebben az időszakban 60-ról 200-ra növekedett. A cég 2018 májusa óta nyereségesen működik, a 2019-es év pedig minden várakozást felülmúlt. 2019-ben 130 ezer terméket gyártott és adott el, az árbevétele pedig 228 százalékkal növekedett az egy évvel korábbihoz képest. A cég árbevételének 96 százaléka származik exportból, 4 százalékot a budapesti üzlet eladásai hoznak. A Nanushka mögött rendkívül mozgalmas év áll, hiszen a tavalyi az évben jött ki első férfi kollekciójával, továbbá októberben első magyar márkaként New York legdivatosabb részén nyitott üzletet, míg a 2020-as tavaszi-nyári női kollekció Párizsban aratott óriási sikert és a divatbloggerek, valamint a világsztárok mellett a legnagyobb luxusáruházak képviselői is elismerően beszélnek a brand-ről.

A 2019-es árbevételünk alapján még előkelőbb helyre számítunk, a Nanushka bekerülhet az első száz leggyorsabban növekvő, európai vállalat közé – tette hozzá Baldaszti Péter, a Nanushka International Zrt. igazgatóságának elnöke.

Kapcsolódó írásaink