Gazdaság

Felgyorsult a bankközi pénzforgalom

Az új azonnali fizetési rendszer makrogazdasági szempontból is előnyös, hiszen a készpénz drága, fehéredik a gazdaság, és a bankok versenyképessége is erősödik

Felgyorsult a bankközi pénzforgalom
Patai Mihály: Minden banki ügyfél igénybe veheti az új szolgáltatást
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az azonnali fizetési rendszer bevezetése átalakítja a pénzügyi kultúrát Magyarországon, megváltoz­tatja a pénz forgási sebességét, és dinamizálja a gazdaságot – közölte tegnap Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. Az azonnali fizetési rendszerben magánszemélyek és cégek között tízmillió forintos értékhatárig öt másodpercen belül megtörténnek az utalások, minden nap, huszonnégy órában. Tegnapig az utalásokra csak banki munkanapokon volt lehetőség, és a pénznek maximum négy órán belül kellett megjelenni a kedvezményezett számláján. Patai Mihály hangsúlyozta, hogy az előkészítés három évig tartott, és minden hazai bank ügyfele igénybe veheti az azonnali fizetést.

Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az indulást követően nem voltak fennakadások, a rendszer működőképesnek bizonyult. Ezzel együtt az első nap Magyarország az élmezőnybe ugrott, ugyanis rögtön az elején az átutalások 45–50 százaléka az azonnali fizetési rendszerben történt. Külön kiemelte, hogy utaláskor a kedvezményezett más azonosítóját, például mobilszámát, e-mail címét vagy adóazonosítóját is meg lehet adni, ehhez viszont regisztrálni kell a banknál. Az új rendszer makro­gazdasági szempontból is előnyös, egyrészt mert a készpénz drága, másrészt fehéredik a gazdaság, és a bankok versenyképessége is erősödik. Szeptembertől a csoportos kötegelt tranzakciókra is lehetőség lesz, amit vállalatok bonyolíthatnak, az értékhatárt azonban még nem emelik fel.

Becsei András, a Magyar Bankszövetség elnöke elmondta, hogy a szektor negyvenmilliárd forintot fektetett ebbe a projektbe, ugyanakkor az utalások nem lettek drágábbak. Az azonnali fizetési rendszerrel az utalások 97 százaléka ezen a csatornán tud megvalósulni. Selmeczi-Kovács Zsolt, a kis összegű utalások elszámolását végző Bankközi Klíring Rendszer üzemeltetője, a GIRO Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy tegnap 14 óráig 230 ezer tranzakció valósult meg a rendszerben. A 14 hónapos tesztidőszak alatt a bankok 120 millió tranzakciót bonyolítottak. Hangsúlyozta azt is, hogy ez egy nagyon biztonságos rendszer, amelyben másodpercenként ötszáz tranzakció lehetséges.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom