Gazdaság

Bodó Sándor: Az inaktívak képzésével csökkenthető a munkaerőhiány

A foglalkoztatás további bővítésére képzésekre van szükség az inaktívak körében - mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Bodó Sándor: Az inaktívak képzésével csökkenthető a munkaerőhiány
Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Felidézte, a legutóbbi adatok szerint 3,4 százalékos a munkanélküliségi ráta Magyarországon, és mint mondta, a teljes foglalkoztatottság közelében egyre nehezebb mobilizálni az inaktívakat.

A foglalkoztatási programok ezért egyénekre, kis közösségekre, célcsoportokra összpontosítanak, ezek hozhatnak még növekedést a munkaerőpiacon - emelte ki, hozzátéve, hogy az inaktívak többsége nem zárkózik el a képzéstől.

Az államtitkár komoly akadálynak nevezte a korszerű ismeretek hiányát; mint fogalmazott, az új anyagokra, technológiákra, az egyes szakmákban bekövetkezetett változásokra fel kell készíteni a résztvevőket.

Bodó Sándor kitért arra, hogy alapvetően a minőségi munkaerő iránt van nagyobb igény, sok vállalat felkészült munkaerőt szeretne találni. Ugyanakkor egyre többen vállalják, hogy belső képzést indítanak a cég számára szükséges munkaerő betanítására - jelezte.

Kapcsolódó írásaink

Rekordalacsony szinten a munkanélküliség

ĀAz erősődő világgazdasági bizonytalanságok óvatosságra késztetik az exportra termelő vállalkozásokat, átmenetileg a jelenlegi szinten maradhat a foglalkoztatottság