Gazdaság

Rekordalacsony szinten a munkanélküliség

Az erősődő világgazdasági bizonytalanságok óvatosságra késztetik az exportra termelő vállalkozásokat, átmenetileg a jelenlegi szinten maradhat a foglalkoztatottság

Emelkedett az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma, miközben a közfoglalkoztatottaké csökkent. A munkanélküliek aránya továbbra is közelíti a rekordalacsony szintet.

Ismét javult a foglalkoztatási mutató, a 2019. november–2020. januári időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,498 millió volt, 17 ezerrel több, mint egy évvel korábban, a 15–64 évesek foglalkoztatási rátája hetven százalékra emelkedett – adta hírül tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 33 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozóké 8,2 ezerrel nőtt, a magukat közfoglalkoztatottaknak vallók száma pedig 24 ezerrel csökkent.

A 15–64 éves férfiak körében a foglalkoztatottak létszáma 2,425 millió volt, foglalkoztatási rátájuk 0,6 százalékponttal, 77,1 százalékra nőtt, a nőknél 1,99 millióra csökkent, a foglalkoztatási rátájuk azonban demográfiai okokból 63 százalékra növekedett. A munkanélküliek átlagos létszáma 160 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,4 százalék volt, az egy évvel korábbihoz képest 9,5 ezerrel, illetve 0,2 százalékponttal kevesebb. A férfiakat és a nőket majdnem azonos szintű munkanélküliség jellemezte, a nők esetében a mutató értéke stagnált, a férfiaknál viszont javult.

Horváth András, a Takarékbank elemzője azt közölte: a munkaerőpiac lassuló bővülési számai – a tavaly október–decemberi időszakban 38 ezerrel növekedett a létszám – elsősorban a téli időszak sajátos­ságaiból adódnak, ugyanis ilyenkor kevesebb az idénymunka, és csökken a közmunkaprogram létszámigénye. Ezenfelül a világgazdasági erősödő bizonytalanságok is óvatosságra késztetik elsősorban az exportra termelő hazai vállalkozásokat, így átmenetileg a jelenlegi csúcs körül ragadhat a foglalkoztatottság szintje. Ettől függetlenül a foglalkoztatási ráta még megközelítőleg négy százalékponttal javítható lenne, összehasonlítva a jelenleg versenyképesebb uniós tagállamokkal, ez hozzávetőlegesen további 250 ezer új betöltött álláshelyet jelentene a hazai munkaerőpiacon, ezt követően lenne kijelenthető a teljes foglalkoztatottság. Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője úgy értékelt, hogy összességében stabilizálódó munkaerőpiaci helyzetről számolt be a KSH, miután a hazai munkaerőpiac vélhetően elérte a teljes foglalkoztatottság szintjét. A munkanélkü­liek számát tekintve az előző október–decemberi időszakhoz képest minimális, ötezer fős emelkedést mutatnak az adatok, de továbbra is közel vagyunk a rekordalacsony szinthez.

A munkanélküliségi ráta alakulása Magyarországon
A munkanélküliségi ráta alakulása Magyarországon
Fotó: KSH/MTVA/MTI

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom