Gazdaság

Fenntarthatóság és hatékonyság

A hulladékkezelés fejlesztése azért is fontos feladat, mert abból új építőipari alapanyagok állíthatók elő – mondta Boros Anita államtitkár

Az építőipar számára a belföldi megrendelések is nagy lehetőséget jelentenek, hiszen csak az állami infrastrukturális beruházások értéke elérheti a tizenötezer milliárd forintot 2018 és 2023 között.

Fenntarthatóság és hatékonyság
„A technológiai fejlődés a piaci lehetőségek bővülését eredményezheti, a nagyobb cégek akár nemzetközi pályázatokon is versenyképesek lehetnek”
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A kormány a hatékonyság javítását és a fenntarthatóságot tekinti az építőipar előtt álló legfontosabb kihívásnak, így az állami támogatásokat is ennek megfelelően tervezi – mondta tegnap Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár Budapesten, a Portfolio Építőipar 2020 konferenciáján. A politikus szerint a technológiai fejlődés a piaci lehetőségek bővülését eredményezheti, általa a nagyobb cégek akár nemzetközi pályázatokon is versenyképesek lehetnek.

Az építőipar számára ugyanakkor a belföldi megrendelések is nagy lehetőséget jelentenek, hiszen csak az állami infrastrukturális beruházások értéke elérheti a 15 ezer milliárd forintot 2018 és 2023 között – tette hozzá. Az államtitkár úgy véli, hogy a magyar építőipar a következő években is jól teljesíthet, ha folytatódik a technológiaváltás, a külföldön dolgozó szakemberek hazatérése és az átállás a körkörös gazdaságra. Utóbbit azért is sürgetőnek nevezte, mert a Magyarországon évente keletkező 18 millió tonna hulladékból hatmillió tonna a bontási hulladék, aminek a nyolcvan százaléka nem hasznosul újra, ráadásul nagyrészt illegálisan helyezik el szerte az országban.

Az ágazat a következő években is jól teljesíthet, ha folytatódik a technológiaváltás
Az ágazat a következő években is jól teljesíthet, ha folytatódik a technológiaváltás
Fotó: MH/Katona László

A hulladékkezelés fejlesztése azért is fontos feladat, mert abból új építőipari alapanyagok állíthatók elő – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy Európában már léteznek erre hatékony megoldások, Magyarországnak azonban nem csupán alkalmaznia kell a példaértékű eljárásokat, de vezető szerepet kell betöltenie az építési anyagok fejlesztésében. Boros Anita sürgette emellett a műszaki előírások megfeleltetését a fenntarthatósági szempontoknak, hangsúlyozva, hogy a nemzetközi szintű környezet- és klímavédelmi vállalások az építőipar jövőjét is meghatározzák. Az új kihívásokhoz a kormány ágazati stratégiája is igazodik, ez hamarosan munkaerő- és lakáspiaci intézkedésekkel bővülhet az iparági
egyeztetések végeztével – közölte az államtitkár.

A technológiai fejlődés jelentőségét emelte ki a rendezvényen azÉpítési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke is. Koji László szerint a technológiaváltás világszinten is az építőipar legfontosabb kihívása, miközben a kisebb belföldi vállalkozások a bevételüknek mindössze öt százalék költik fejlesztésre – írta a távirati iroda.
Sürgette a piaci szereplők együttműködésének erősítését, a digi­talizációt, és a szakemberek folyamatos képzését és továbbképzését. Véleménye szerint a magyar cégeknek arra is készülniük kell, hogy az építőipar bővülése 2021-től mérséklődhet, és a külföldi cégek is egyre nagyobb arányban jelenhetnek meg a belföldi piacon. Felhívta a figyelmet, hogy az is hátráltatja az ágazatot, hogy a visszajelzések szerint a számlák ötödét nem fizetik ki időben.

Kapcsolódó írásaink