Gazdaság

Új Mercedesek Kecskemétről

A régió egyik legnagyobb foglalkoztatója lett a gyár, és az itt készülő kompakt autók iránt a világpiacon és Magyarországon is egyre nagyobb az érdeklődés

Tovább növelte jelentőségét tavaly a kecskeméti üzem a Mercedes globális gyártási hálózatában, emelkedett a termelés és az árbevétel, és sikeresen vezették be a piacra a megújult modelleket.

Új Mercedesek Kecskemétről
Tavaly három új kompakt modell gyártását kezdték meg a gyárban
Fotó: MH

Ismét sikeres évet zárt a kecskeméti Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., erősítve a magyar gazdaságban betöltött szerepét. Tavaly mintegy 190 ezer kompakt autó készült a kecskeméti Mercedes gyárban, amellyel mintegy 3,7 milliárd eurós nettó árbevételt ért el a vállalat. Ez az eredmény a 2018-ban elért csaknem 3,6 milliárd eurós árbevételhez képest mintegy 2,7 százalékos növekedés – közölte tegnap Christian Wolff, a vállalat ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a kecskeméti gyár ezzel nemcsak hazánkban, hanem a Mercedes-Benz Cars globális gyártási hálózatában is tovább növelte jelentőségét. Hangsúlyozta azt is, hogy tavaly három megújult kompakt modell – CLA Coupé, CLA Shooting Brake, CLA AMG – sorozatgyártását kezdték meg Kecskeméten, és ezek kizárólag csak itt készülnek. A Kecskeméten is készülő A osztályból 12,3 százalékkal többet értékesített a Daimler AG a világpia­con. Christian Wolff elmondta, hogy 4500 munkavállalóval a Mercedes lett a régió egyik legnagyobb foglalkoztatója. Külön kiemelte azt is, hogy a tavalyi év termelési és pénzügyi eredményei és a modellpaletta szinte teljes megújulása sem lett volna megvalósítható a gyár elkötelezett, motivált és hozzáértő munkavállalói nélkül.

Reinhard Münster a Mercedes-Benz Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy személyautó üzletáguk tavaly 4503 autót értékesített, és ezzel már negyedik éve vezetik a prémium osztály eladá­sait Magyarországon. A Kecskeméten gyártott kompakt autók eladása is dinamikusan nőtt: az A-osztály, a CLA és a CLA Shooting Brake modellekből összesen 830 autót értékesítettek, ami 48 százalékos növekedés 2018-hoz képest.

Sikeres volt az elektromos autók vásárlásának támogatása

Kaderják Péter
Kaderják Péter
Fotó: MH

A magyar energiapolitika kiemelt célja a közlekedés zöldítése – mondta tegnap Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapoliti­káért felelős államtitkára budapesti tájékoztatóján. Hozzátette, sikeresek voltak az elektromosautó-vásárlás támogatására meghirdetett pályázatok, ennek is köszönhetően csaknem 2800 elektromos autó közlekedik már Magyarországon. Határozott cselekvés nélkül 2030-ra a közlekedés lesz a legnagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsátási szektor – figyelmeztetett. A magyarországi járműállomány elöregedett, és fennáll a veszélye, hogy a nyugat-európai országokból az ottani szabályok szigorodása miatt az eddigieknél is több erősen szennyező jármű érkezik az országba – hívta fel a figyelmet. A nemzeti buszstratégia keretében 36 milliárd forint támogatást biztosít a kormány a következő tíz évben környezetbarát, döntően elektromos buszok beszerzéséhez a 25 ezer lakosnál nagyobb településeken – ismertette Kaderják Péter.
(ZD)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom