Gazdaság

A cél a pénzügyi rendszer digitalizációjának és az innovatív pénzügyi megoldásoknak az elterjesztése

A hazai pénzügyi rendszer digitalizációjának és az innovatív pénzügyi megoldások széles körű elterjedésének támogatása érdekében létrehozott digitalizációs és fintech tanácsadó testület a minap megtartotta második ülését, amelynek fő napirendi pontja az első alkalommal idén tavasszal megjelenő MNB FinTech és Digitalizációs jelentés volt, amely egyrészt áttekinti a magyarországi fintech szektor fejlődését, másrészt elemzi a hazai bankszektor digitalizációs szintjét. 

A cél a pénzügyi rendszer digitalizációjának és az innovatív pénzügyi megoldásoknak az elterjesztése
Az MNB kezdeményezésére tavaly szeptemberben alakult meg a Digitalizációs és FinTech Tanácsadó Testület
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezdeményezésére tavaly szeptemberben megalakult Digitalizációs és FinTech Tanácsadó Testület február 19-én tartotta második ülését, amelyet a testület két társelnöke, Christopher Mattheisen, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója és Patai Mihály, az MNB alelnöke nyitott meg.

Az idei első ülés fő témája a jegybank tavasszal megjelenő FinTech és Digitalizációs jelentése volt. Ennek keretében az ülésen a testület tagjai részleteiben áttekintették a globális FinTech szektor fejlődését alakító tényezőket és a megfigyelt trendeket. A hazai pénzügyi rendszer vonatkozásában a tagok megvitatták a hazai pénzügyi intézmények, bankok digitalizációs szintjének értékelését, valamint a Magyarországon aktív FinTech vállalkozások fejlődéséről és piacra gyakorolt hatásáról szóló áttekintést.

Az ülésen továbbá előremutató jelleggel a testület tagjai egyeztettek egy online, modern technológiák lehetőségeit kihasználó, új, főként fiatalabb korosztályokat megcélzó megtakarítási és pénzügyi edukációs eszköz lehetőségéről is. E megoldás a pénzügyi tudatosság fejlesztésével párhuzamosan támogathatná az elektronikus fizetési csatornák használatának terjedését is, emellett szabályozói oldalon hozzájárulhat a legkorszerűbb technológiák megismeréséhez.

A testület következő ülését várhatóan 2020 őszén tartja. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom