Gazdaság

Megfontolandó áttérni a fix kamatozású hitelre

A bankközi kamatlábak gyors változása megemelte a törlesztőrészletet

A budapesti bankközi kamatlábak emelkedésével számítani lehet a változó kamatozású lakáshitelek törlesztőrészletének növekedésére. A kamatemelkedés révén erősödött a magyar fzetőeszköz.

Megfontolandó áttérni a fix kamatozású hitelre
Fotó: MH

Jelentős emelkedésnek indultak a bankközi kamatok, ami által növekedhet a lakáshitelek törlesztőrészlete, legalábbis a változó kamatozású kölcsönök esetében. A piaci események ugyanis felkavarták az állóvizet kamatfronton: a három hónapos bankközi kamat (BUBOR) január elejéhez képest 0,16 százalékról 263 százalékkal majdnem a négyszeresére, 0,58 százalékra nőtt február közepére.

Ugyancsak emelkedett a hat hónapos és a tizenkét hónapos bankközi kamat, előbbi 0,21 százalékról 0,62 százalékra, utóbbi 0,27 százalékról 0,75 százalékra, ami 195 és 178 százalékos változásnak felel meg. A bankközi kamatok emelkedése részben azzal magyarázható, hogy a Magyar Nemzeti Bank vezetése jelezte, a vártnál magasabb szintre emelkedő infláció miatt felerősödtek az inflációs kockázatok, és a jegybank megteszi a szükséges lépéseket az áremelkedés kordában tartására. Az emelkedő kamatok hatására a nemrég negatív árfolyamrekordot elért forint erősödésnek indult.

Mint azt Trencsán Erika, a Money.hu vezető gazdasági szakértője elmondta, az emelkedés ellenére a bankközi kamatok még mindig viszonylag alacsonyak, ám a növekedés a változó kamatozású lakáshitelesek számára fontos tényező.

Ha a mostani szinteken maradnak a bank­­-közi kamatok, akkor a jövőben növekedhetnek a törlesztőrészletek. Trencsán Erika szerint több tízezren lehetnek érintettek, mivel a lakáshitel-állomány több mint ötven százaléka változó kamatozású, ezeknél pedig gyorsan megjelenhetnek a bankközi kamatok magasabb törlesztőrészlet formájában. A további esetleges kamatemelkedés a jövőben újabb pluszkiadást eredményezhet.

A Money.hu szakértője ugyanakkor kiemelte, hogy az elmúlt egy-két évben lakáshitelt felvevők körében nagyon alacsony a változó kamatozású konstrukciók aránya, mivel a legtöbben a kamatkockázatot kiküszöbölő, fix kamatozású lakáshiteleket választották. A Money.hu összeállítása szerint február közepén a legolcsóbb, tízmillió forintos, húszéves futamidejű – a teljes időszakra fix kamatot és törlesztőrészletet biztosító – lakáshitelek havi törlesztőrészlete körülbelül hatvanötezer ezer forint volt.

Akik változó kamatozású lakáshitelt törlesztenek, azoknál a megoldást a fix kamatozású kölcsönre történő váltás jelentheti, ugyanakkor érdemes szakértő segítségét is kérni, mivel nem minden esetben éri meg a változó kamatozású lakáshitelt fix kamatozásúra cserélni.

Kapcsolódó írásaink