Gazdaság

Bankok közötti utalás öt másodperc alatt

A magyar lakosság, illetve a cégek által indított fizetések egész nap teljesíthetők lesznek, és a számlaszámon kívül telefonszám, e-mail cím vagy adószám is alkalmazható

Gyorsabb lesz a pénzügyi átutalás márciustól, ami nemcsak a lakosság, de a gazdaság számára is előnyös.

Jövő hétfőtől megkezdődik az azonnali fizetési rendszer, ami annyit jelent, hogy a hét minden napján, egész nap, tízmillió forintos összeghatár alatt a banki átutalás ideje öt másodpercre csökken a kedvezményezett számára. Jelenleg ez csak banki munkanapon történhet, legfeljebb négy óra alatt. Az azonnali fizetési rendszer kialakítása a hazai pénzügyi szektor történetének legnagyobb közös fejlesztése – mondta tegnap Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. A négyéves projektben idén januárban kezdődött a rendszer éles tesztelése, a fejlesztésben 35 rendszertag vett részt. Magyarország egyedi abban az értelemben, hogy nálunk kötelező lesz a bankok között március 2-ától az azonnali átutalás, míg globális szinten, ahol ez jelenleg működik, csak egy lehetőség. A bevezetést követően a jegybank várakozása szerint ötven százalék lehet az azonnali fizetéses tranzakciók aránya.

Az azonnali fizetés kizárólag forint­számla esetében alkalmazható, magánszemélyek, illetve cégek egymás között bonyolíthatják ilyen formában az utalásokat, illetve lehetőség lesz arra, hogy a cégek a lakosság számára teljesítsenek egyedi utalásokat, kivéve a bérfizetést, és a nyugdíjakat sem lehet ilyen formában utalni.

Idén szeptembertől lehetséges lesz vállalati kötegelt utalásokat, rendszeres átutalásokat, értéknapos utalásokat is azonnali fizetési rendszerben teljesíteni. Az azonnali fizetés további jellemzője, hogy lehetséges úgynevezett másodlagos azonosítók használata, ami például telefonszám, e-mail cím vagy adószám is lehet. Ezt az ügyfél a számlavezető bankjánál tudja regisztrálni. A bankszámlaszám mellett átutalást lehet teljesíteni mobilszámra, e-mailre vagy adószámra is. Bartha Lajos elmondta, hogy az azonnali fizetési rendszer bevezetése nemcsak a lakosság, hanem a gazdaság számára is előnyös, hiszen a jelenleg 85 százalékos készpénzforgalom visszaszorulásával a szürkegazdaság is visszaeshet.

Változatlan maradt az alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa tegnap nem változtatott sem az alapkamat 0,90 százalékos szintjén, sem a kamatfolyosón. Elemzők nem vártak változást a monetáris kondíciókban. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalék. Mint azt közleményben tudatták, a monetáris tanács legközelebb a márciusi inflációs jelentés keretében értékeli átfogóan a makrogazdasági folyamatokat, és arra alapozva határozza meg, milyen mértékű lépés szükséges az inflációs cél elérése érdekében. Amennyiben az inflációs kilátások tartós megváltozása indokolttá teszi, kész minden rendelkezésére álló eszközt alkalmazni. A tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi piaci hangulat az előző kamatdöntés óta összességében inkább romlott. (PGI)

Kapcsolódó írásaink

Gyorsabban teljesülő banki átutalások

ĀA készpénzállomány fenntartása leginkább az államnak jelent költséget, az azonnali fizetés elsősorban a kártyás és az elektronikus banki szolgáltatásokat lendíti fel

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom