Gazdaság

Hétköznapi népszerűség

Az automaták kihelyezésének motivációja nem mindig üzleti haszon

Az automata felügyeleti egységhez, ezáltal az automata működéséhez a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) kell üzembe helyezési kódot igényelni. A NAV lapunkat arról tájékoztatta, 2018. december 31–iki adatok szerint 910 adózónak 30 816 üzembe helyezési kódot adott ki a NAV, és 24 780 automatát helyeztek üzembe.

Január elsején 995 adózóra jutott 34 304 üzemeltetési kód, az üzembe helyezett készülékek száma pedig huszonhatezer felett volt. Megjegyzendő, hogy nem csupán az új, hanem a korábbi üzemeltetők is igényeltek újabb üzembe helyezési kódokat – húzta alá válaszában az adóhivatal. Egy új automata használatba vételekor több megoldás is van a berendezés felügyeleti egységgel történő felszerelésére. Az automatába szerelhető új – korábban még nem használt – felügyeleti egység, de lehetőség van más automatában már használt egység átszerelésére is, mivel a felügyeleti egység műszaki és technológiai kialakításából adódóan alkalmas arra, hogy átszereljék egyik gépből a másikba, így a már meglévő felügyeleti egység tovább használható. Szükség esetén pedig másik adózóhoz is rendelhető.

Bár az adóhatóság nem vezet kimutatást arra vonatkozóan, hogy mely helyeken, térségekben mekkora az automaták forgalma, a kapott adatokból általános következtetések levonhatók. Például az, hogy a hétköznapi forgalom a hétvégi forgalom duplája is lehet. Általánosságban elmondható az is, hogy az automaták forgalmát a kihelyezésük helyszíne nagyon sok változón keresztül befolyásolja. Így például egy vidéki város bevásárlóközpontjában – ahol autóbusz-pályaudvar is található – kihelyezett automatákkal akár nagyobb mértékű forgalom is realizálható, mint egy fővárosi irodaházban található készüléken, ahol büfé, illetve kávézó is üzemel. Az automata kihelyezésnek fő motivációja nem mindenütt az üzleti haszon, például egy gyárcsarnokban vagy irodában kényelmi szerepe is lehet – jegyzi meg válaszában az adóhatóság.

Kapcsolódó írásaink