Gazdaság

A magas díjak miatt csökkent az élelmiszer-automaták száma

A készülékek felügyeleti szolgáltatásának hatósági ára nettó ötezer forint havonként és berendezésenként, a hatósági árat a Pénzügyminisztérium állapítja meg évente

Mintegy hatvan százalékára esett a korábbi harmincötezerről az elmúlt másfél évben az élelmiszer-automaták száma a Nemzeti Automata Szövetség adatai szerint, ezért többek között azt javasolják, hogy a felügyeleti díjat az online pénztárgépek adatátviteli díjával megegyező szintre mérsékeljék. A gépek felügyeletét végző Magyar Posta tájékoztatásából kiderül, jórészt a szezonális jelleg miatt folyamatosan változik a működő gépek darabszáma, ami a szüneteltetett egységekkel együtt több mint huszonhatezer.

A magas díjak miatt csökkent az élelmiszer-automaták száma
Jórészt a szezonális jelleg miatt folyamatosan változik a működő gépek mennyisége
Fotó: MH

Szövetségünk a kezdetektől fogva támogatta az automatás értékesítés kifehérítését célzó kormányzati intézkedéseket. Szeretnénk azonban jelezni, hogy a jelentős plusz költségek miatt az élelmiszert árusító automaták száma az elmúlt időszakban csaknem megfeleződött, harmincötezerről húszezer folyamatosan működő készülékre – válaszolta megkeresésünkre a Nemzeti Automata Szövetség (NASZ) elnöksége. Emlékeztetnek, 2018. július 1-jétől az élelmiszert árusító automaták kizárólag egy online felügyeletet ellátó AFE-eszközzel együtt működhetnek, ezzel az egységgel jelenleg mintegy huszonkétezer élelmiszer-automata rendelkezik.

Hozzátették, az automaták felügyeleti szolgáltatásának hatósági ára nettó ötezer forint havonként és berendezésenként, a hatósági árat a Pénzügyminisztérium állapítja meg évente. A cégeket viszont a havi díj felett egy gépenkénti húszezer forintos éves felülvizsgálati díj is terheli. Ezek együttesen mintegy hét–tíz százalékos extra költséget jelentenek az ágazat számára, az automaták havi átlagos nettó árbevétele a NAV adatai szerint mintegy százezer forint – közölte a szövetség.

A felügyeleti szolgáltatáshoz kötődő magas díjak miatt pedig az ágazat szereplői úgy látják, hogy nem lesz kellő fedezet a már most is elöregedett (átlagosan húszesztendős) géppark cseréjére, a készpénzforgalmat visszaszorító, korszerű eszközök telepítésére.

Szövetségünk az ágazat versenyképességének, illetve a piacon működő automata-berendezések számának megőrzése érdekében javasolja, hogy az automaták felügyeleti díját a lényegesen magasabb jövedelemtermelő képességű online pénztárgépek adatátviteli díjával megegyező szintre mérsékeljék. Javasolják továbbá az éves felülvizsgálat gyakorlati megvalósításának és díjának átgondolását, valamint a felügyeleti szolgáltatással összefüggő adminisztráció egyszerűsítését. A NASZ úgy látja, ugyanígy a szektor versenyképességét és technológiai megújítását az élelmiszerek automatás értékesítését terhelő áfakulcs mértékének csökkentése nagyban elősegíthetné, ezért a szövetség megfontolásra javasolja az élelmiszer-automaták értékesítését terhelő áfakulcs mérséklését is.

A Magyar Posta a szolgáltatás elindítása óta mintegy 950 üzemeltető több mint 26 300 étel- és ital­automatájába szerelt be automata felügyeleti egységet (AFE) és felügyeli ezeket. A működtetett automaták mennyisége napi szinten folyamatosan változik.

A szezonális igényekhez igazodva a ténylegesen működő automaták mennyisége havonta átlagosan 22 800 körül alakul, átlagosan három-ötezer automata szüneteltetett státuszban van – válaszolta lapunk megkeresésére az automaták felügyeletét ellátó Magyar Posta sajtóosztálya. Tavaly a piaci mozgások eredményeként éves szinten országosan mintegy nyolcszáz felügyeleti egységet adtak ki, illetve szereltek az automatákba. Ezzel párhuzamosan természetesen leszerelések is történtek, így éves szinten minimális, néhány száz darabos automata számbővülést eredményezett a változás.

Kérdésünkre válaszolva elmondták még, ha egy készülék meghibásodik, elsősorban a posta weboldalán üzemelő bejelentő űrlapon kell jelezniük az üzemeltetőknek. A bejelentéseket a jogszabályi előírásoknak, valamint az ÁSZF-ben foglaltaknak megfelelően dolgozzuk fel és szerelőink minden esetben igyekeznek a hibákat a rendelkezésre álló szabad kapacitásokhoz mérten a lehető leggyorsabban kijavítani – írták. Az elmúlt évben a Posta részéről mintegy ezerkétszáz esetben történt hibajavítás.

Felhívták még a figyelmet ezzel kapcsolatban, a Magyar Posta a hatékonyabb működés érdekében döntött úgy, hogy egy profil-tiszta leányvállalatban működteti tovább automata felügyeleti szolgáltatását. A posta százszázalékos tulajdonában lévő MPF Felügyeleti Szolgáltató Kft.-t tavaly decemberben alapították és január 8-ával kezdte meg üzleti tevékenységét. A leányvállalat a korábbiakkal azonos módon biztosítja az automaták forgalmi adatainak rögzítési-, és NAV felé történő adatszolgáltatási feladatainak technikai lebonyolítását, a felügyeleti egység automatákba történő beszerelésével, és az automaták folyamatos működtetésével (ide értve a szervizelést, karbantartást, és az éves felülvizsgálatot is). A változásról az érintett automata-üzemeltetők értesítést kaptak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom