Gazdaság

Új üzemcsarnok Szirmabesenyőn

Szijjártó Péter: Átalakulnak az erőviszonyok, csökken a nyugati tőke szerepe

A világgazdaságban a keleti térség befektetői egyre meghatározóbbak, az erőviszonyok teljes mértékben átalakulnak – mondta tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Miskolchoz közeli Szirmabesenyőn, ahol új üzemcsarnokot épít a kínai érdekeltségű Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft.

Az épület alapkőletételi ünnepségén a miniszter a távirati iroda szerint rámutatott: míg 2007-ben a világ összes beruházásának 81 százaléka nyugati tőkéből valósult meg, addig ez az arány 2018-ban megfordult, 58 százalék keleti országok tőkéjéből jött létre.

Szijártó Péter úgy fogalmazott: a keleti nagyvállalatok nemcsak felvették a versenyt a nyugati országok befektetőivel, hanem sok esetben „hazai pályán” is legyőzték őket. Ma Magyarországon tizenhat kínai érdekeltségű nagyvállalat működik, közülük több előzőleg német, francia, amerikai, svájci érdekeltségű volt.

A kínai befektetők jelentősen közreműködnek a magyar gazdaságban – jelezte a miniszter. Hozzátette: az elmúlt években összesen 101 nagyberuházás kezdődött, illetve fejeződött be országszerte, mintegy 1705 milliárd forint értékben. Ezek csaknem kétharmada már a keleti országokból érkezett, az újonnan létrejött munkahelyek negyven százaléka is a keleti tőkének köszönhető.

A vállalat autóipari termékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik, a szirmabesenyői gyártócsarnok 25 ezer négyzetméter alapterületű lesz. A logisztika mellett már itt kap helyet a termelés és a kutatás is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom